Helgen

Det blev en känslosam helg så vi var rätt trötta när vi kom hem på lördag eftermiddag. Begravningen var jättefin och det var riktigt mycket folk där. Det var kul att träffa alla släktingar som man inte har sett på år och dag. Mycket gråt och skratt och minnen, precis som det ska vara. :)
Hem till gården...

I eftermiddag bär det av hemåt, mormors begravning är ju imorgon. Blandade känslor inför att åka hem, men det ska nog gå bra. Håller för fullt på med packandet...vi reser lätt den här gången, ingen vagn till Selina och bara det allra nödvändigaste med oss. Ungefär 2 timmar kvar tills vi åker så jag får nog lägga på ett kol. Vi åker hem hit igen på lördag förmiddag, blir en snabbis bara. Bloggar mer då.
"Angels and Demons" av Dan Brown

Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, kallas till en schweizisk forskarinrättning för att analysera en mystisk symbol - ett brännmärke i bröstet på en mördad fysiker. Genast inser Langdon att detta är ett ofattbart bevis: ett forntida brödraskap har återuppstått, känt under namnet Illuminati, och betecknat som den mäktigaste underjordiska organisationen som existerat. Deras huvudfiende har genom århundradena varit en och densamma: den katolska kyrkan.

De värsta farhågorna besannas när Vatikanens heliga konklav strax därpå samlas för att utse en ny påve. Illuminati meddelar nämligen att man placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta. Robert Langdon flygs in till Rom och tillsammans med Vittoria Vetra, den mördade fysikerns dotter, blir han huvudperson i Vatikanens desperata räddningsaktion. En vanvettig jakt via ett fyrahundraårigt spår, bildat av symboler som slingrar sig fram genom Rom, väntar.

En otroligt spännande bok i halsbrytande tempo. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den. Jag läste Da Vinci-koden för några år sedan och älskade den så jag förstod att jag även skulle gilla denna. Den här boken kom faktiskt ut före Da Vinci-koden och handlingen utspelar sig ett år innan Da Vinci-koden. Jag ser fram emot Browns tredje bok med Robert Langdon - "The lost symbol", den står nästa på tur att läsas.

Boken får 5 av 5 av mig. Jag älskar gåtor, snabbt tempo och halsbrytande spänning.

Bok: Angels and Demons
Författare: Dan Brown
Utgivningsår: 2000
Måndag

Halvsoligt och små söta flingor som singlar ner mot marken, -8 grader. Jag har hunnit med att lämna Selina på dagis, handlat, gått på bibblan och hämtat hen Selina igen. Nu sover hon så sött och jag sitter i valet och kvalet om jag ska spela dator, läsa en bok eller göra nåt vettigt, som att frosta ur frysen t.ex. Hmmmm...
Helgen slut...

Den här helgen har bara flugit förbi känns det som, kan inte fatta att det är måndag imorgon. :o Vi har mest bara latat oss, det har varit alldeles för kallt för att gå ut och göra nåt.

Här kommer iaf lite bilder för er som är intresserade.

Selina kan klättra upp i fönstret i sitt rum helt själv med hjälp av bordet och stolen som står alldeles bredvid.

 

 

 

Selina i pappas t-shirt.

 

 

Selina leker med Lurre. :)

 

 
"En dåre fri" av Beate Grimsrud

Eli är en framgångsrik författare, filmskapare och föreläsare. Hon bor ensam i sin lägenhet, men ändå inte. Espen, Emil och Erik bor också där. Deras röster har följt henne hela livet och nu har även Prins Eugen sällat sig till skaran.

I boken får vi följa Eli från barndomen och upp till vuxen ålder. Grimsrud tar med oss på en hisnande resa genom psykosens mörker, upp till ytan och sen ner igen. Elis resa genom livet kantas av en framgångsrik karriär och långa perioder inom psykvården, varm vänskap och grym utsatthet.

Grimsrud har verkligen språkets gåva, hon skriver så poetiskt och verklighetstroget att man nästan tror att man själv ser och upplever det som Eli upplever. Boken får 5 av 5 av mig. En grymt gripande berättelse som påverkade mig djupt.

Bok: En dåre fri
Författare: Beate Grimsrud
Utgivningsår: 2010"Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld

Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne.

På en fest hon inte är inbjuden till träffar hon tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.

Den här boken är helt underbar! Trånande tonårshjärtan, bitsk humor och det svartaste mörker. Inte underligt att den vann Augustpriset. Jag ger den 5 av 5, finns inget dåligt att säga om den här boken. Läs den!


Bok: Här ligger jag och blöder
Författare: Jenny Jägerfeld
Utgivningsår: 2010
"I fullmånens sken" av Mary Downing Hahn

En kuslig legend om ett flickmord har sysselsatt Cyndas tankar en tid. Hon är på besök hos sin pappa som driver ett gammalt hotell, ensligt beläget vid kusten i Maine. Ibland tycker hon sig se den döda flickans vålnad, sorgsen och varnande, vit som en snöängel. Men vad, eller vem, är det hon vill varna Cynda för? Och vem är den vackre, mystiske främlingen som tar in på hotellet en iskall vinterkväll?

Den här boken tog mig tillbaka till tonåren då jag brukade läsa Kitty-böcker på löpande band. Lite mindre detektiv och lite mer övernaturlig terror men så bra att man bara måste läsa ut hela boken i en enda omgång...det tog mig 3 timmar. :-)

Jag ger den 4 av 5, det är en riktigt bra ungdomsbok för alla som gillar det övernaturliga och skräck.

Bok: I fullmånens sken
Författare: Mary Downing Hahn
Utgivningsår: 1997
Så otroligt vackert och passande
"Döden i grytan" av Henrik Ennart & Mats-Eric Nilsson

Efter "Den hemlige kocken" som handlade om tillsatserna i vår mat och "Äkta vara" som försökte sålla ut vad som faktiskt är tillsatsfritt och äkta på butikshyllorna kommer nu "Döden i grytan" som handlar om vår rädsla för riktig mat. Det tar upp utvecklingen som gått från småskaligt till storskaligt och de risker det medför. Det må vara billigare att laga mat och föda upp djur storskaligt men riskerna för både konsumenterna och djuren ökar.

En ögonöppnande bok om misären i de stora grisfarmerna nere på kontinenten och bacillskräcken i de stora industriköken. Absurda förbud mot kyrkkaffet p.g.a. hygienskäl och den minutiöst näringsberäknade färdigmaten som serveras på våra förskolor, skolor och äldrebboenden. Var passar matglädjen och måltiden som en umgängesform in i vår tids sterila och industrialiserade mathållning?

Jag blir arg, engagerad och rädd när jag läser den här boken. Vart är vi på väg egentligen? Snart sitter vi väl där med näringspiller till måltiderna istället för riktig mat. Jag hoppas utvecklingen vänder och att vi börjar gå tillbaka till små skolkök där allt lagas från grunden och att de äldre kan få hemlagad mat istället för mikrovärmd färdigmat.

Boken får 4 av 5 av mig. Betyget dras ner lite av att vissa saker känns som sensationsjournalistik men en mycket bra skriven och nödvändig bok enligt mig.

Bok: Döden i grytan
Författare: Henrik Ennart & Mats-Eric Nilsson
Utgivningsår: 2010
"The short second life of Bree Tanner" av Stephenie Meyer

En novell sprungen ur Twilight-serien. Här får man följa Bree, den nyfödda vampyren som man får en liten glimt av i Eclipse, tredje boken i serien. Har man inte läst Twilight så kanske man ska vänta med att läsa den här boken tills man har gjort det för den innehåller lite spoilers.

Som ett stort fan av Twilight tyckte jag självklart att den här boken var jättebra. Meyer skriver så bra så man rycks med från första sidan. Och även fast man vet hur det hela kommer att sluta så gör det inget för perspektivet ligger helt annorlunda än i Eclipse.

Jag ger boken 5 av 5 möjliga för det här är precis sånt jag gillar att läsa - acionfylld romantik.

Bok: The short second life of Bree Tanner
Författare: Stephenie Meyer
Utgivningsår: 2010
Till mormor

Den här låten säger precis vad jag tror att mormor skulle ha sagt till oss om hon kunnat.

 
Underbar låt

En av de bästa antikrigslåtarna jag har hört. Som en kille på YouTube skrev "Hero of war are those who stop wars".

 
Hankar mig fram

Kommer på mig själv med att sitta och gråta lite då och då, tårarna bara kommer utan att jag märker det. Det är nog först nu det börjar sjunka in att mormor inte finns bland oss längre.

Igår jobbade jag på sjukhusbibblan, kändes bra.

Läste något på min pappas blogg idag som jag inte tyckte var passande. Låt oss sörja ifred! Vi klarar oss bättre utan din kritik och dina pekpinnar!
Älskade mormor

Igår ringde mamma för att tala om att mormor gått bort. Ett samtal som jag har vetat skulle komma ganska snart (hon var ju ändå 95 år gammal) men jag blev ändå tagen på sängen. På nåt sätt har det känts som om mormor var odödlig, naivt, men det är så det har känts. Hon fick i alla fall somna in hemma, precis som hon ville.


Älskade mormor, du är djupt saknad, men jag vet att du har det bra där du är nu.
Glad alla hjärtans dag!
Boklista februari

Boklista (2011-02-13)

 


Ahrnstedt, Simona: "Överenskommelser"

Andersson, Birgitta: "Blondie"

Brown, Dan: "Angels & demons" (läser just nu)

Brown, Dan: "The Da Vinci code"

Brown, Dan: "The lost symbol"

Cashore, Kristin: "Tankeläsaren"

Cohn, Rachel: "Naomi & Elys kyssförbudslista"

De Faire, Claes: "Alla lyckliga familjer liknar varandra"

Dübell, Richard: “Djävulsbibeln”

Eggert, Pål: "De döda fruktar födelsen"

Ennart, Henrik: "Döden i grytan" (recension kommer)

Grimsrud, Beate: "En dåre fri" (recension kommer)

Gunne, Monica: "Sex, systerskap och några män senare"

Hahn, Mary, Downing: “I fullmånens sken” (recension kommer)

Harris, Charlaine; Shayne, Maggie; Tracy, Marilyn: "Mörkervarelser"

Jordan, Robert: "New spring" (recension kommer)

Jordan, Robert: "Towers of midnight" (recension kommer)

Jägerfeld, Jenny: “Här ligger jag och blöder” (recension kommer)

King, Stephen: "Strax efter solnedgången"

Meyer, Stephenie: “The short second life of Bree Tanner” (recension kommer)

Meyer, Stephenie: "The host"

Mosse, Kate: "Vintervålnader"

Paolini Christopher: “Eragon” (recension kommer)

Paolini Christopher: “Eldest” (recension kommer)

Paolini Christopher: “Brisingr”

Pyper, Andrew: "Killing circle"

Reading, Mario: "Nostradamus försvunna profetior"

Ryan, Carrie: "De vassa tändernas skog"

Sanderson, Brandon: “Elantris”

Sandström, Julia: "Till sista vingslaget"

Sedgwick, Marcus: "De som går igen"

Smith, Lisa J.: "Att lura döden"

Swärd, Anne: "Till sista andetaget"

Twelve Hawks, John: "The traveller"

Twelve Hawks, John: "The dark river"

Twelve Hawks, John: "The golden city"Frisyr

 
Suck...

Känner mig hängig. Ungefär som om man precis håller på att få feber...men det hoppas jag att jag slipper. Huvudet värker, tror jag måste dricka mer vatten. Håller tummarna för att jag inte blir sjuk.

Selina är på dagis och jag har precis färgat håret...var hos frissan igår och klippte mig också. Ska lägga ut en bild senare.

Idag ska Selina på 18 mån. kontroll på BVC och samtidigt bli vaccinerad mot röda hund, påssjuka och mässling.

På torsdag ska vi (Selina och jag) hälsa på på Alva Kultur. Ska bli kul att träffa alla igen. Sen ska jag ju jobba där på tisdag nästa vecka också. :-)

Nä nu ska jag hälla i mig en massa vatten och hoppas på att huvudvärken iaf går över.
Lite trött...

Dottern sov ingenting på eftermiddan idag...gissa om hon var trött nu på kvällen! Sen är hon snorig och hostig också, stackars liten...

Själv känner jag mig rätt loj just nu...ska nog hoppa i säng snart. Har spikat upp tre tavlor idag, precisionsarbete verkligen...men dom hänger ju rakt iaf tillslut.

Hmmm...inget mer att skriva...bomull i hjärnan känns det som...sängen nästa...