Snart så

Idag blev farstun färdig...yay! Köket blir klart imorgon och vi är i full färd med att flytta ut alla grejer från vårt sovrum så dom kan börja där imorgon. :-)
 
Idag har varit en sån där dag när man inte orkar nånting. Jag var så trött mitt på dagen att jag knappt kunde tänka, kände bara för att skrika rätt ut och sen lägga mig och sova. Håller tummarna för att morgondagen blir bättre.
 
Nu ska vi flytta våran säng och sen ska vi sussa.
 
 



Renoveringen fortskrider

Det är så skönt att det äntligen blir gjort, men samtidigt jobbigt att bo i kaoset. Duschrummet är målat och klart och köket och farstun är på god väg, bara målningen i köket samt tapeten i farstun kvar. Sen ska vårt sovrum tapetseras och några våder ska bytas ut i gästrummet, dessutom ska tvättstugan målas. Trevliga killar som gör jobbet iaf. :-)
 
 



Familjen




Kaos!

Brorsan flyttade in igår så gästrummet och delar av farstun är rent kaos. Vad händer då? Jo då bestämmer sig renoveringssnubben för att nu är det dags att starta renoveringen. Så imorgon kommer han och börjar med kök och farstu, nu är det bråda tider att flytta ut allt. Nåja, det blir ju äntligen gjort iaf, vi har ju väntat på detta sen november. :-)
 
 



Semlor!

Kan man äta semlor till kvällsmat? Visst kan man det! :-)
 
 
 



Dagens lunch

Plocksallad med grönsaker, grillad kyckling och minimozzarella...mums!
 
 
 



Inneboende

Imorgon kommer brorsan att flytta in i vårat gästrum i väntan på en egen lägenhet. Jag tror det kommer att bli kul att ha honom här...frågan är vad katterna kommer tycka om att hans katt också ska bo här? Hehe...håller tummarna för att det går bra och att dom kan acceptera varandra. :-)
 
I brist på annat att se på tv tittar jag på gladiatorerna, lite nostalgivarning faktiskt. :-)
 
 



Mina pågående projekt

 
En tröja, ett par strumpor och en mössa, och allt är till MIG! :-D
 
 



...

Jag tänkte ta kort på mina tre pågående stickningar och lägga upp här...meeeen...jag orkar inte plocka upp kameran. Så jag glor på tv istället och stickar vidare...
 
 



Trött...och hungrig...

Idag har jag promenerat ner till Coop för veckans första handling. Solen sken och termometern visade -3...skönt! När jag kom hem fick ugnen en storrengöring, vilket verkligen behövdes. Nu inväntar jag middagen...dvs jag har inget att göra så jag hoppas på att tiden ska ticka på lite fortare så jag kan få äta igen...jag är hungrig ju. :-( Det blir rotmos och kokt köttkorv förresten...mmmmmmmm. :-)
 
 



Tofflor

Så blev tofflorna klara. Riktigt snygga och sköna blev dom. :-)
 
 
 
 



Soon-to-be tofflor

Bara några cm kvar att sticka, sen bara att sy ihop. Snart är jag varm om fötterna. :-)
 
 
 



Seg...

Vaknade vid halv sju imorse av att Selina hade kissat i sängen...ville bara dra täcket över huvudet och somna om...meeeen...bara att kliva upp och sätta igång tvättmaskinen. Vida vaknade självklart hon också så frukosten kunde inte vänta på att mamman skulle få sova lite mer. :-(
 
Den här dagen har känts sååå seg och jag känner mig okoncentrerad och trött. Hoppas på en bättre dag imorgon.
 
 



Vinna? Javisst det vill jag!

Jag är med i en utlottning här. Finfina garner man kan vinna...håller tummarna! :-)
 
 
 



Febrigt...

Stackars lilla Vida har fått feber. 38,4 igår kväll och 38,6 idag. Jag antar att det är vaccinationen i tisdags som är den skyldige. Nåja, hoppas det ger med sig snart, det gör ont i mammahjärtat när barnen är sjuka.
 
Maken jobbar sent idag så jag passar på att göra en enkel middag, det blir wok med kycklingfilé och en påse frysta wokgrönsaker. Tror det blir den vanliga smaksättningen med sweet chilisås, japansk soja och citronsaft.
 
 



Öronlappsmössan

En riktigt snabb stickning, bara två dagar tog det. Är grymt nöjd med den!
 
 
 



Kladdmuffins

Det här är världens godaste muffins!
 
 
24 st.
 
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa samman ägg och socker. Häll i smöret under omrörning. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten. Fördela i bakformar. Grädda mitt i ugnen ca 14-15 min.
 
 



På stickorna just nu...

...en öronlappsmössa till lilla mig. :-) Jag stickar i Järbos Raggi och efter det här mönstret.
 
 
 



Fiskgryta med saffran

Efter att ha letat inspiration lite varstans online så improviserade jag ihop den här grytan. Självklart funkar det med i stort sett vilken fisk som helst. :-)
 
 
Till ca 4-5 pers.
 
125 g tärnad lax
225 g tärnad pangasiusfilé
200 g skalade räkor (500 g oskalade)
1 strimlad fänkål
1 slantad morot
½ strimlad purjo
400 g tomater på burk (jag använde Mutti skalade tomatfiléer)
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
2,5 dl fiskbuljong
salt, peppar
ev. maizena ljus redning
 
Blanda tomater, vin och buljong i en gryta. Lägg i morotsslantarna och låt koka ca 5 min. Tillsätt fänkål och purjo och låt koka ca 5 min till. Lägg i lax och pangasius och låt sjuda ca 5 min. Tillsätt saffran och red av med maizena redning om såsen är för tunn. Smaka av med salt och peppar och lägg i räkorna och låt dem bara bli varma. Servera med ris.
 
 



Inköp

Dagens tripp till Mio resulterade i en ny klocka till vardagsrummet och en ny taklampa till köket. Jag är grymt nöjd med båda. :-)
 
 
 
 



Vida 1 år!

Herregud vad ett år kan gå fort! Lillan har blitt så stor. :-)
 
Tårta...hon var rätt skeptisk först, men när alla andra hade ätit färdigt då kom hon igång. :-P
 
 
 
 
 
 



Ett pannband!

Ja det är vad min lilla present till svägerskan blev tillslut. :-) Mönstret är Just a headband av Kamilla Svanlund och garnet är Drops BabyAlpaca silk. Mönstret är lätt att följa och pannbandet är mycket snabbstickat, några timmar var det som krävdes för mig, men det hade gått snabbare om inte barnen hade stört. ;-) Garnet är helt otroligt mjukt, jag måste nog sticka mig en halsduk av det framöver.
 

 
 
 



Lite filmer

 
 
 



Mer snö...

Jaha...då har det snöat igen, bara ut och skotta då. Idag blir det en tur till tygaffärn för att inhandla en knapp eller två, sen vidare till Coop för att handla lite mat. Jag hoppas för guds skull att dom har plogat för annars blir det jobbigt att dra en vagn med två barn.
 
Imorgon kommer svägerskan hit...yay! Selina är jätteglad att faster Malin ska komma upp...hon tycker verkligen om sin faster. :-D
 
Nu blir det till att fixa iordning barnen så vi kan plumsa ut i snön.
 
 



Åhhh...kärlek!

Vida sitter i mitt knä vänd mot mig. Jag frågar henne om mamma kan få en puss? Vad gör det lilla gullet då? Jo hon kniper ihop läpparna, lutar sig framåt och ger mig en puss mitt på munnen. :-) Mammahjärtat växte med några hundra procent kan jag ju säga. Vida fyller förresten 1 år på fredag, tiden går alldeles för snabbt! Man hinner ju inte med!
 
 



Hemgjord chokladglass med hallonsås

Gudomligt god glass med härligt syrlig hallonsås...mums!
 
 
Chokladglass ca 1 liter
 
4 dl vispgrädde
4 dl standardmjölk
2 - 2½ dl strösocker
100 g mörk choklad (70%)
1 vaniljstång
4 äggulor
 
Hallonsås

250 g frysta hallon
ca 2 msk strösocker
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda grädde, mjölk och vaniljfrön + stång i en kastrull. Koka upp och ta sedan kastrullen från värmen. Fiska upp stången och lägg i chokladen bruten i småbitar. Rör tills chokladen smält. Rör ihop äggulor och socker i en bunke och häll den varma chokladmjölken över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kasrullen och värm sakta under konstant omrörning tills glassmeten börjar tjockna, ta då bort kastrullen från värmen (OBS! smeten får INTE bli så varm att den börjar koka för då koagulerar äggen och den skär sig). Om tid finns, låt smeten stå några timmar eller över natten i kylskåp och svälla. Kör smeten i glassmaskin ca 40-50 min till veven stannar. Låt sen glassen stå i frysen några timmar innan den avnjutes.
 
Tina hallonen och passera dem genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Koka upp hallonpurén och tillsätt sockret, rör till sockret löst sig (jag gillar såsen rätt syrlig eftersom glassen är ganska söt, vill man ha sötare sås är det bara att tillsätta mer socker). Låt svalna.
 
 



Mina stickor svälter!

Ja vad ska man ta sig till när man bara har ETT pågående stickprojekt kvar på stickorna och man inte har någon större lust att sticka vidare på det just nu? Jo...man funderar ut nåt nytt att börja på. Jag är i desperat behov av en ny mössa och jag vill definitivt ha en med öronlappar. Jag har hittat två mönster som jag kan tänka mig och jag har tillräckligt med garn i stashen för att sticka dom...men vilket ska man välja???
 
 
Vill jag sticka flätor eller inte...hmmm...just nu lutar det mot den högra...men iofs kan man ju sticka en av varje. ;-)
 
 



Köttgryta

Mustigt långkok, precis som jag vill ha det. :-)
 
 
Köttgryta 8 port.
 
ca 1 kg grytbitar
3 morötter
2 gula lökar eller ca 20 steklökar
½ flaska rödvin
vatten
2 lagerblad
ca 1 tsk timjan
ca 5 svartpepparkorn
ca 5 kryddpepparkorn
1 köttbuljongtärning
1 stor näve torkade trattkantareller
svartvinbärsgelé
ca 2-3 msk idealmjöl
salt
 
Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Skala och klyfta lökarna (låt steklökarna vara hela) och lägg ner dem i grytan. Skala och skär morötterna i grova bitar och lägg ner dem i grytan. Häll på vinet och späd med vatten tills det precis täcker köttet. Tillsätt lagerblad, timjan, pepparkorn och buljongtärning. Låt grytan koka upp och skumma väl. Sjud grytan på svag värme ca 2-3 timmar. Tillsätt trattkantarellerna genom att grovt smula ner dem i grytan i slutet av tillagningstiden. Smaka av med gelé och salt. Red av med idealmjöl och låt koka i några minuter. Servera med kokt potatis.
 
 



Räkcocktail

Enkel och fräsch förrätt.
 
 
Räkcocktail 4 port.
 
40 stora räkor
2 tomater
½ gurka
½ huvud isbergsallad
4 dillkvistar
 
Rhode islandsås:
3 msk majonnäs
2 msk grädde
2 msk chilisås
salt, peppar
 
Skala räkorna. Dela tomaterna i klyftor, skiva gurkan på snedden och strimla isbergsalladen. Blanda alla ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar. Fördela salladen på fat eller i skålar. Lägg tomat och gurka ovanpå. Lägg nu på räkorna och ringla såsen över. Toppa med en dillkvist.
 
 



Lektyr

Fick lite trevlig läsning i brevlådan idag. :-)
 
 
Selina och Vida hade en liten sagostund medan jag fixade lunchen.
 
 
 
Selina och jag var ute och åkte pulka och matta medan Vida sov förmiddag. Selina, hon kunde gå ovanpå snön...jag bara trampade igenom. :-D
 
Brorsan kommer över på lussebullfika idag, förhoppningsvis stannar han på middag också, han brukar inte vara så svårövertalad. ;-)
 
Igår började jag sticka på en liten present till min svägerska. Det går snabbt för den är nästan klar. Bild kommer på onsdag eller torsdag då hon kommer och hälsar på.
 
 



Nyårsmenyn

Till förrätt: en räkcocktail
 


Till varmrätt: köttgryta med kokt potatis
 
 
Till efterrätt: hemgjord chokladglass med hallonsås
 
 
Recept kommer såsmåningom...
 
 



Årets första FO!

Ett par nya raggisar till dottern...check! Avslutade på årets första dag så stickåret börjar ju bra. :-)
 
 
 



Vida stilar :-)

Vida har kommit på att man inte alls behöver krypa på knäna hela tiden. :-D
 
 
 
Sen har vi äntligen kopplat in högtalarna i vardagsrummet så vi kan lyssna på radio igen. Vida diggar...
 
 
 
 



Nytt år...

...nya utmaningar. Jag hade ju som mål förra året att lära mig sticka sockar...och det har jag ju gjort...tror jag har stickat ca 10 par. :-)
 
I år ska jag banne mig lära mig sticka flerfärgsstickning, dvs sticka mönsterstickning med minst två färger samtidigt. Det känns som en lagom utmaning.
 
Imorgon åker nyårsfrämmat hem och vardagen kommer så sakta återkomma. Förhoppningsvis kommer vi få lägenheten renoverad inom dom närmaste veckorna, vill verkligen få det överstökat nu.
 
Krister börjar jobba på torsdag men Selina är ledig från förskolan fram till tisdag vecka 3. Själv är jag mammaledig fram till sista januari, sen får vi se hur det blir.
 
Nu ska jag sova, har haft flera sena kvällar i rad nu...skärpning!