Risgrynen!

Tänkte bara uppdatera er lite, Selina har fyra tänder nu! Stora gumman.



Sötonge där!

Igår hjälpte Selina mig att tvätta...ja, hon sitter i tvättkorgen. :-)



Så här ser hon ut just nu. Hon sover så sött, men snart ska hon kliva upp och äta middag.




Gaaaahhhh!!!!

Det kommer snö!!! Eller iaf några flingor, förhoppningsvis blir det inge mer av den varan.

Jag och Selina ska äta lunch och sen ska vi gå en sväng runt Mariedal. Ska in på Barnens Hus och sen på Coop för veckans handling. Sen ska vi hem och städa...eller dvs JAG ska städa, Selina ska bara sitta och leka och se fin ut. :-)



Tradera

Då var det dags att lägga ut lite grejer på Tradera igen. Har en stor låda med grejer som ska säljas så man får ta det i omgångar. Det är mest böcker, men jag ska börja sälja lite kläder också som jag inte kan ha längre. Vill ni kolla in mina annonser så finns dom här: http://www.tradera.com/auktioner/MonitaS (bara två stycken nu men kommer fler allt eftersom).



Söndag

Har städat skrubben/klädkammaren idag så nu kan man gå in där igen...fast har iofs inte plockat in allt än så nu ser vardagsrummet stökigt ut istället. :-P

Apelsinmarinerade revbensspjäll är på G i ugnen. Blir ugnsbakade potatishalvor till och en liten sås av skyn från köttet. Sambon spelar brännboll så det blir sen middag.

Dottern sover fortfarande så hon får sen middag hon med. Får se hur länge hon vill vara uppe ikväll efter detta.

Snart åker balkongmöblerna ut på balkongen, vi måste bara orka bära upp dom från källaren. Kanske imorgon.



Antal besökare :-)

Jag har räknat ut hur många unika besökare jag brukar ha i genomsnitt per dag. Uträknat på de senaste 25 dagarna blir det 12,56 st/dag, högsta antal 20 och lägsta 7. Tänk att det är så många ändå, spännande! Tack för att ni följer bloggen!



Helg!

Härligt vårväder ute, även fast det blåser lite väl mycket för min smak. Ska plantera om lite blommor idag hade jag tänkt. Inte så mycket andra planer, kanske en promenad med dottern och sambon.

Ha en underbar dag allihopa!



Ensam hemma!

Dottern sover och sambon är på jobbfest. Jag ska sätta mig och spela Sims 3, sen efter det ska jag läsa Wheel of time. Var till brorsan idag och hämtade bok 9-11 i serien så det är bara att läsa på. Yay! :-D

Såg förresten att dottern har fått en till tand, det går undan nu. Ena framtanden i överkäken har sett dagens ljus. :-)



Fakta

Har nu kollat upp fakta och det visar sig att historierna skiljer sig markant. En låter mer trolig än den andra för jag känner ju personerna som är inblandade. Anser att jag inte har haft fel iaf. Synd bara att allt ska blåsas upp så mycket. Att göra en höna av en fjäder är det enda jag kan säga. Tur att någon är mogen i allt det här iaf och ser det för vad det är. Alla inblandade vet vad jag pratar om så finns ingen anledning att gå in mer på det.



Torsdag

Dottern sitter och leker med en rulle packtejp och säger ahhhheiiiiähhh huuuuhhhh. Vad det betyder vet jag inte, men hon börjar låta lite trött så det är nog dags att gå och sova.

Städning står på schemat idag, och kanske en promenad med barnvagnen om det fina vädret håller i sig. Sambon kommer hem lite senare efter jobbet idag för han har innebandy med barnen men sen är han hemma hela kvällen. :-)

Jag längtar till nästa vecka när vi ska åka hemöver och träffa familjen. Det ska bli kul att visa upp Selina för alla igen, hon har ju växt en hel del sen senast. Tyvärr är vi ju inte välkomna överallt, vilket är synd. Jag lägger gärna gammalt groll åt sidan för att gynna Selinas bästa men vissa tycker tydligen det är viktigare att krampaktigt hålla fast vid grollet än att träffa Selina. Men det är deras förlust, Selina har ju en stor familj ändå så hon lider inte av det.

Fick ta en paus i skrivandet för att lägga Selina. Nu ska jag ta och roa mig lite innan jag tar tag i alla måsten.

Ha en härlig torsdag allihopa!



En till sak att sluta med

Jag ska sluta läsa min pappas blogg. Vill han skriva saker om mig så får han göra det, jag har inget som helst behov längre av att försvara mig. Vad är det för mening när allt man skriver tolkas på det värsta tänkbara sättet. Skulle vara trevligt om han gjorde tvärtom någongång och tolkade det jag skriver på det bästa tänkbara sättet, men det skulle väl gå emot hans natur.

Nu kommer jag ju att få skit för det här också, men det kan jag ta. Hädanefter ska allt han säger eller skriver till/om mig bara rinna av mig som vatten. Finns betydlig bättre saker att ägna sin tid åt än saker som ändå aldrig kommer att lösa sig.

Och jag kommer nog att ta bort hans kommentarer till detta också bara så ni vet det. För han kommer säkert skriva en lång tirad om hur allt är mitt fel och hur hemsk jag är och dra upp allt gammalt groll igen, och det är ju inget nytt direkt så det är ju ingen mening att ta med det. :-)

Han kommer säkert lägga ut detta på sin blogg också bara så han kan visa för sina ALLA hur hemsk jag är. Ska bli kul att se hur många rätt jag får. Han kanske håller tyst bara så att jag inte ska få rätt. :-)

Moget? Nä inte direkt. Känner mig lite trotsig idag. :-D



Bör sluta...

Egentligen ska man helt enkelt sluta bry sig.

Vad är det för mening att bry sig när man bara får skit för att man inte sa exakt vad personen ville höra? Vad är det för mening att bry sig när man får skit för att man försöker få personen att ta ett steg tillbaka och titta på sig själv ur andras ögon?

Man kan inte förändra någon annan bara sig själv, som den allsmäktige Dr Phil brukar säga, och för att förändra sig själv måste man kunna se sig själv ur andras perspektiv. Man måste ställa sig själv frågan om mitt handlande bidrar positivt eller negativt till situationen. Man kan inte bara skylla allt på någon annan utan att först utvärdera sitt eget handlande och sin egen attityd. Sen kan man ju självklart komma fram till att man inte vill förändras, men då får man ju ta konsekvenserna av det också. Men man kan inte bara säga att eftersom den personen inte förändrar sig så ska jag inte heller göra det, eller att bara för att den personen uppför sig illa mot mig så ska jag göra det mot honom/henne också. Om man själv gör allt för att situationen ska bli bättre och den andre parten inte gör något alls så kan man ju iaf säga att JAG gjorde precis allt jag kunde för att bättra situationen. Man kanske inte löste problemet men man kan iaf gå därifrån med rent samvete. :-)

Men jag ska nog sluta bry mig för tydligen är mitt tänk helt fel. Tydligen är det bättre att säga precis vad folk vill höra, då slipper man ju få skit iaf.



Inspelat idag!




Ny vecka

Början på ännu en ny vecka. Tiden går så fort nuförtiden, i och för sig så är det ju något positivt nu på våren för då kommer ju sommaren snabbare. Vi har faktiskt barmark på sina ställen nu, men fortfarande är det mycket snö kvar.

I helgen var Anders här (sambons bror) och även hans tjej. Vi hade riktigt kul och Selina tyckte Anders var jätterolig. Han har så bra hand med barn den "pojken". :-)

Nu händer det inte så mycket framöver förrns sista april. Då åker vi hemöver och hälsar på alla som välkomnar oss. Det blir majbrasa i Mo hos mum som vanligt, börjar faktiskt bli tradition. Sen hur resten av helgen kommer att te sig vet vi inte än. Det blir iaf en tur till mormor och Kristers föräldrar. Vi kommer ju kunna stanna längre än vanligt i år för Krister ska börja ta ut pappaledighet måndagar och tisdagar nu fram till årsskiftet, så vi kommer stanna ända till tisdagen.

Jag ser fram emot det jättemycket, även om det känns lite nytt att resa med ett barn som inte längre ammas heltid, nu måste man ju tänka på mat till henne också, men det ska nog gå bra.

Nu ska jag ge Selina frukost, hon brukar äta en leverpastejmacka med utspädd apelsinjuice till. Ska passa på att äta lite själv också.

Förresten! Selinas andra tand tittade fram i fredags så nu har båda framtänderna där nere kommit upp. :-D



Främmande

Igår kom yngste svågern och hans tjej hit. Kul med lite folk här. :-) Selina var skeptisk, hon började gråta när hon fick sitta hos Anders, hehe, första gången hon har reagerat så, är väl separationsångesten som börjat krypa sig på, det är ju vanligt i den här åldern. Idag har hon tacklat det bättre iaf och varit på strålande humör ända sen i morse. :-D Man behöver ju lite tid att tina upp, inte kan man låta vem som helst hålla i en inte. ;-P



Selinas tand!

Jag har lyckats ta en bild på Selinas första tand. Den är liten men den syns! Hon har ätit macka med leverpastej så hon är lite smulig...men lika glad för det. :-D




Suck!

I normala fall när tonåringar revolterar mot sina föräldrar så sägs det inte så mycket om det, det är ju normalt och borde även bli behandlat som något normalt och förväntat. Men när föräldrarna till tonåringen är skilda så blir det helst plötsligt förvandlat till något stort och onormalt (ingen generalisering, utan ett specifikt exempel). Föräldrarna blir utspelade mot varandra och allt blir en enda stor röra, anklagelser hit och anklagelser dit. Suck säger jag bara. Barnuppfostran borde inte handla om prestige eller om att ha rätt, det borde handla om barnets bästa. Tyvärr får det ofta stå åt sidan för föräldrarnas oförmåga att samarbeta, föräldrarnas tendens att skylla allt på den andre och föräldrarnas behov av att ha rätt. Jag blir äcklad!



Om blyghet

Läste nyss en jättebra artikel om blyghet på SvD och hur det inte nödvändigtvis behöver vara något negativt. Mycket upplyftande för en blyg person som mig själv att se att man inte behöver vara sämre bara för att man är blyg. :-)



Haaahaaaahaaa!!!

Jag bara älskar den här!




Klar!

Puh! Nu har jag fört över alla mina recept från hemsidan till receptbloggen så hemsidan kommer nu att tas bort helt. Uppdatera era bokmärken att gå direkt hit till bloggen!



Kycklingfilé med ugnsbakade rotsaker

Ett recept som jag har komponerat efter en inspirationsrunda på nätet. Mums!

 

 

Det här behövs till 4 port.


2 msk olja
1 msk honung (gärna flytande)
salt
500g morötter i stavar
500g rödbetor, skalade och i klyftor
4 kycklingfiléer
½ kruka salvia

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 225°. Blanda olja, honung och salt. Lägg rotsakerna i en form och se till att de blir täckta av oljeblandningen runt om. In i mitten av ugnen i 20 min eller tills rotsakerna är något al dente, känn efter med en sticka.
Stek kycklingen hel eller i strimlor i en stekpanna. Salta och peppra och strö över hackad salvia.

 




Jambalaya

Receptet har jag hittat i boken "Kokbok för tjejer". Riktigt gott och enkelt att göra. Vill du ha kryddigare smak kan du tillsätta 1 tsk starkt chilipulver eller ett stänk av tabasco.

 

 

Det här behövs till 4 port.


olja
100g hackad chorizo
1 hackad lök
3 kycklingfiléer i tärningar
3 dl ris
400g krossade tomater
5 dl varm hönsbuljong
1 tsk torkade örter
1 röd och 1 grön paprika, tärnade
50g ärtor
6 hackade salladslökar

 

Gör så här:


Fräs chorizo och lök. Tillsätt kycklingen och låt fräsa tills den fått färg. Rör ner riset, tomaterna, buljongen och örterna. Täck över och låt sjuda i 15 min, rör om då och då. Tillsätt paprikorna, ärtorna och salladslökarna och låt sjuda under lock ca 10 min tills riset är mjukt och det mesta av vätskan har absorberats.

 




Fiskbullar med grönsakswok

Härlig smak av ingefära med lite sting från chilifrukten. God och billig vardagsmat, och framför allt...lättlagad och snabb! Receptet är ursprungligen hämtat ur Allt om Mat men jag har modifierat det lite.

 

 

Det här behövs till 2 port.


1 normalstor purjolök
1 paprika
ca 125g minimajs
ca 100g sockerärter
1 spansk peppar
1-2 tsk färskriven ingefära
olja
1 msk thailändsk fisksås
½ msk honung
ca 200g fiskbullar i buljong

 

Gör så här:


Ansa och strimla purjo och paprika. Dela minimajsen och sockerärterna. Strimla pepparfrukten. Hetta upp oljan i en wok och woka grönsakerna ca 3 min. Häll av buljongen från fiskbullarna och låt dem bli varma i woken tillsammans med grönsakerna. Blanda riven ingefära, honung och fisksås och häll i woken. Rör runt. Servera med kokt jasminris.

 




Räksallad

Fräscht egenkomponerat recept som kan varieras efter tycke och smak.

 

 

Det här behövs till 2 port.


500g oskalade räkor
ca 10 cm purjolök
150g sugar snaps
1 ask körsbärstomater (250g)
ca 10 cm gurka
2-3 stora champinjoner
1 bit mozzarella
dill
2 kokta ägg

 

Dressing:
1 del pressad citronsaft
2 delar olja
salt, peppar

 

Gör så här:


Skala räkorna och ställ dem svalt. Strimla purjon fint. Dela sugar snapsen och tomaterna. Dela gurkan i 4 på längden och skiva. Skiva champinjonerna. Tärna mozzarellan ochklipp dillen. Blanda allt i en skål, även räkorna. Gör dressingen och blanda rör ner den i salladen. Dela äggen i klyftor och lägg ovanpå salladen. Servera!

 




Helstekt kotlettrad med rödbetor

Egenkomponerat recept som passar utmärkt som bjudmat. Härliga färger på tallriken med rödbetor och broccoli.

 

 

Det här behövs till 6-8 port.


ca 1½ kg hel kotlettrad utan ben
olja
ingefära, salt och peppar

 

Rödbetor:
ca 2 kg rödbetor, skalade och i klyftor (eller bara halverade om dom är mycket små)
salt, peppar

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 150°. Bind ev. upp köttbiten med steksnöre. Gnid in olja och kryddor över hela köttbiten. In i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°. Låt köttet vila i 10-20 min innan det skivas tunt.
Öka ugnstemperaturen till 225°. Lägg rödbetorna i en ugnssäker form, salta och peppra. Stek i ugnen tills de är mjuka, ca 30-40 min.
Av spadet som blir av köttet kan man om man vill göra en riktigt god sås. Sila spadet och späd med vatten till god smak. Red av med mjöl och låt koka några minuter.
Servera köttet och rödbetorna med kokt broccoli, en blandad sallad och ev. sås.

 




Varm sallad med lax

Ett mumsigt, färggrannt och lättlagat recept med lax. Receptet är taget ur tidningen LagaLätt.

 

 

Det här behövs till 4 port.


2 paprikor (gärna olika färger)
600g kokt potatis
2 tsk olja
2 dl djupfrysta gröna ärtor eller gröna sojabönor
½ kruka basilika
4 bitar laxfilé (à ca 100g)
salt, peppar

 

Gör så här:


Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Dela potatisen. Fräs paprika och ärtor några minuter i oljan. Tillsätt potatisen och låt allt bli varmt. Stek under tiden laxbitarna ca 3 min/sida, salta och peppra. Strö strimlad basilika över salladen och servera!

 




Vinstekt kalkon

Det här receptet improviserade jag fram när jag hade två kycklinglår som blivit över. Härligt gott och krämigt blev det.

 

 

Det här behövs till ca 6 port.


ca 1 kg kalkonbröst
salt, peppar
2 dl rödvin
2 dl vatten
2½ msk mörk oxfond
2 lagerblad

 

Sås:
Silat spad från kalkonen
ca 2 dl grädde
3-4 msk mjöl
svartvinbärsgelé
ev. mer fond

 

Gör så här:


Salta och peppra kalkonbröstet runt om. Bryn i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta och stick in en termometer. Häll över vin, vatten, fond och lägg i lagerbladen. Låt koka tills innertemperaturen är 70°. Vänd steken några gånger under tiden.
Sila spadet från steken och häll det i en panna. Blanda grädde och mjöl och red av såsen. Låt koka några minuter och smaka av med svartvinbärsgelé och ev. mer fond.
Skiva kalkonen tunt, servera med sås, svartvinbärsgelé och klyftpotatis.

 




Havets frukter i smakrik tomatsås

Detta är en utmärkt bjudrätt, variera gärna med andra skaldjur och fisksorter. Receptet kommer från receptsamlingen Asiens goda kök.

 

 

Det här behövs till 4 port.


5 dl fiskbuljong
1 msk tomatpuré
2 msk söt chilisås
1 msk ingefära, fint riven
2 msk soja
1 tsk strösocker
3 tsk majsena
1 msk olja
1 morot, skalad och tärnad
1 grön paprika, fint tärnad
1 gul lök, hackad
2 pressade vitlöksklyftor
250g skalade räkor
150g små pilgrimsmusslor (eller lax i 2 cm tärningar)
ca 120g bläckfiskringar
100g fast vit fisk t.ex. torsk i 2 cm tärningar
1 dl bambuskott, hackade
salt och peppar

 

Gör så här:


Blanda buljong, tomatpuré, söt chilisås, ingefära, soja, socker och majsena i en tillbringare eller skål. Rör om tills allt är blandat och majsenan upplöst. Hetta upp oljan i en wok till medelvärme. Woka morot, paprika, lök och vitlök ca 2 min. Lägg i räkor, musslor, bläckfisk och fisk i woken och fräs under omrörning i 1 min. Häll såsen i woken och tillsätt bambuskotten. Koka upp och låt sjuda 3 min under omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.

 




Monitas kycklingpasta

Det här receptet improviserade jag fram när jag hade två kycklinglår som blivit över. Härligt gott och krämigt blev det.

 

 

Det här behövs till 4 port.


2 tillagade kycklinglår
1 lök
2 dl crème fraiche + 1 dl vatten
1 röd paprika
6 champinjoner
1 stånd broccoli
curry, ingefära, salt och peppar
pressad citron
4 dl pasta

 

Gör så här:


Bena ur kycklinglåren och dela köttet i lagoma bitar. Skär paprikan i bitar, skiva svampen och hacka löken. Dela broccolin i buketter, skiva eller strimla stjälken. Koka pastan och fräs under tiden kyckling, paprika, svamp, lök och broccoli några minuter i en stekpanna. Tillsätt crème fraiche, vatten, citron och kryddor och låt småkoka 3-4 min. Smaka ev. av med mer kryddor och blanda ner den kokta pastan i såsen. Servera!

 




Scones

Scones ska ätas nybakade men kan frysas om det är absolut nödvändigt. Servera dom till en god soppa eller till eftermiddagsteet med smör, sylt eller marmelad.

 

 

Det här behövs till 16 st.


8 dl vetemjöl (eller 4 dl vetemjöl + 4 dl grahamsmjöl)
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100g smör
3 dl mjölk eller filmjölk

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke eller i en matberedare. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna eller kör till en grynig massa i matberedaren. Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i 4 delar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut varje del till en rund kaka ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar med en mjölad kniv.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Bryt isär kakorna och klyv dem. Servera genast!

 




Grapesallad med örtfrästa räkor

Fräsch och vårlig sallad med en härlig blandning av sött, surt och salt. Receptet kommer från tidningen Allt om Mat.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 kg räkor med skal
1 röd spansk pepparfrukt
2 blodgrape
2 blonda grape
50g machesallad (går även bra med babyspenat)
1 msk olja
1 dl hackade örter, t.ex. timjan, bladpersilja och basilika
1 tsk flingsalt

 

Dressing:
½ liten schalottenlök
2 msk saft från blodgrapen
2 msk olja (jag använder kallpressad rapsolja)
2 krm salt
1 krm strösocker

 

Gör så här:


Skala räkorna och ställ dem kallt. Kärna ur och finstrimla pepparfrukten. Skär bort skalet på grapefrukterna med en kniv och skär ut filéer genom att skära ut klyftorna mellan de vita hinnorna. Gör detta över en skål så att du kan ta tillvara saft från blodgrapen till dressingen.
Fördela grapefruktklyftorna på assietter tillsammans med machesalladen.
Nu till dressingen. Skala och finhacka schalottenlöken och blanda ihop alla ingredienserna till dressingen.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs räkor och pepparfrukt ca 2 min under omrörning. Blanda i örter och salt. Fördela de heta räkorna på grapefrukten och ringla över dressingen. Servera genast, gärna med ett gott bröd.

 




Kycklingpilaff

Receptet kommer från tidningen LagaLätt.

 

 

Det här behövs till 4 port.


4 kycklingfiléer
1 rödlök
1 msk olja
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 krm peppar
2 dl basmatiris
4 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning
150g sugar snaps eller sockerärter
250g körsbärstomater

 

Gör så här:


Skär kycklingfiléerna i bitar, klyfta rödlök och bryn allt i olja. Tillsätt spiskummin, gurkmeja, salt och peppar och fräs 2 min. Tillsätt ris, vatten och buljongtärning. Sjud under lock 20 min eller tills riset är klart och all vätska kokat in. Halvera körsbärstomater och sugar snaps, tillsätt när 5 min av koktiden återstår.

 




Tekakor

Underbara små tekakor med fiberhavregryn som passar utmärkt till frukost. Receptet kommer från Stinas bästa bakrecept. Jag brukar göra dubbelt recept när jag ändå är igång.

 

 

Det här behövs till 16 st.


3 dl fiberhavregryn eller grynblandning
5 dl mjölk
50g jäst
½ dl olja
½ msk salt
1 msk strösocker
8-9 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

 

Gör så här:


Häll grynen i en bunke. Koka upp mjölken och häll den över grynen. Låt blandningen svalna till 37°. Smula ner jästen i grynblandningen och rör tills den löst sig. Tillsätt olja, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig med elvisp och låt jäsa övertäck i 40 min.
Sätt ugnen på 250°. Knåda degen och dela den i 16 bitar. Platta ut varje bit till en kaka på ca 12 cm i diameter. Nagga kakorna och låt jäsa övertäckta i 20 min.
Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 9-10 min.

 




Porterstek

Mustig och kraftfull smak på både sås och kött. Underbart gott. Sambon och jag ville inte att måltiden skulle ta slut. En perfekt bjudrätt. Receptet kommer från Vår Kokbok (Coop).

 

 

Det här behövs till 8 port.


ca 1¼ kg benfritt nötkött av bog, högrev eller fransyska

 

Kokspad:
ca 3 dl porter
½ dl svartvinbärssgelé
¾ dl soja
6-7 torkade enbär
6-8 vit- eller svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 skivade gula lökar
3 köttbuljongtärningar

 

Sås:
7 dl silat kokspad + vatten
4 msk vetemjöl
1½ dl grädde

 

Gör så här:


Bind ev. upp köttbiten med steksnöre. Blanda allt till kokspadet i en gryta där köttet ligger trångt. Koka upp spadet och lägg i köttet. Låt det sjuda på svag värme under lock ca 1½ timme, vänd på köttet några gånger under tiden. Använda gärna stektermometer, den ska visa 75° när köttet är färdigt. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 min. Skär det sedan i tunna skivor.
Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner redningen. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Smaka av.
Servera köttet varmt eller kallt med varm sås och kokt potatis.

 




Citronsill

Söt och syrlig på samma gång, en riktig sommarsill helt utan ättika. Lagen görs av citronsaft och socker. Receptets ursprung vet jag inte men jag har i alla fall fått det från min pappas fru.

 

 

Det här behövs till ca 8 port.

 

1 burk inläggningssill
2,25 dl pressad citronsaft
3 dl strösocker
1 liten purjolök
1 morot
1 lagerblad
1 grönt äpple
dill efter behag

 

Gör så här:

 

Koka upp socker, lagerblad och citronsaft och låt lagen kallna. Skiva purjo och morot och hacka äpplet. Skär sillfiléerna i bitar. Varva sill, morot, purjo, äpple och dill i en burk eller skål. Häll över lagen och täck burken/skålen. Låt stå kallt minst 2 dygn innan servering.

 




Honungsmarinerad kyckling

Receptet kommer från receptsamlingen Recept för wok och panna.

 

 

Det här behövs till 4 port.


saft och rivet skal av ½ apelsin
saft och rivet skal av ½ citron
1 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
salt, peppar
4 kycklingfiléer

 

Gör så här:


Blanda saften och det rivna skalet av citrusfrukterna med honung, vinäger, tomatpuré, oregano, salt och peppar i en djup tallrik. Snitta kycklingfiléerna med en vass kniv och lägg dem i marinaden. Marinera minst 30 min.
Lägg kycklingfiléerna tillsammans med marinaden i en panna. Låt sjuda under lock 20-25 min eller tills filéerna är genomstekta. Servera med ris och såsen från pannan.

 




Currysoppa med kyckling

Riktig snabbmat när tiden inte räcker till. Receptet kommer från Allt om Mat.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 grillad kyckling
1 röd paprika
ca 10 cm purjolök
1 liter hönsbuljong
1 tsk curry
3 dl majs
1 morot
salt och peppar

 

Gör så här:


Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i bitar. Strimla paprikan och skiva purjon. Riv moroten grovt.
Koka upp buljongen med curryn. Tillsätt alla andra ingredienser och låt koka i ca 5 min under lock. Smaka av med salt och peppar om så behövs.

 




Rosmarin- och citronmarinerad fläskfilé

Härliga smaker och färger i den här rätten som är hämtad ur tidningen LagaLätt.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 fläskfilé (ca 600g)
1 tsk salt + 2 krm svartpeppar

 

Marinad:
1 msk finhackad rosmarin
1 msk olja
finrivet skal av ½ citron
2 msk färskpressad citronjuice

 

Sallad:
500g körsbärstomater (gärna olika färger)
1 stor rödlök
1 kruka basilika
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olja
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk strösocker
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här:


Putsa filén och skär den i 1½ cm tjocka bitar, salta och peppra. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål och låt köttet marinera ca 10 min. Grilla eller stek köttet 2-3 min /sida.
Dela tomaterna och skiva löken tunt. Riv basilikabladen i mindre bitar. Lägg tomater, lök, basilika och vitlök i en skål. Rör ihop olja, vinäger, socker, salt och peppar. Blanda med salladen.
Servera filén med salladen och kokt ris.

 




Fryst citrontårta

En härlig tårta att ha på lut i frysen när det kommer oanmälda gäster. Receptet kommer från Stinas bästa bakrecept.

 

 

Det här behövs till ca 8 bitar:


50g mörk blockchoklad
200g mandelmassa
2 äggvitor
2 äggulor
1½ dl florsocker
saft och rivet skal av 1 citron
250g kesella gourmet
2 dl vispgrädde
riven mörk blockchoklad och raspat citronskal till garnering

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 200° och smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Hacka chokladen och riv mandelmassan och blanda dem med äggvitorna till en smidig smet. Häll smeten i formen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den kallna innan den lossas från formen.
Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt citronskal och -saft samt kesellan i äggvispet. Vispa grädden och blanda ner den i fyllningen.
Lägg tillbaka bottnen med ovandelen nedåt i bakformen. Häll på fyllningen. Frys tårtan i minst 3 timmar. Lossa sedan åter tårtan från formen. Garnera med riven mörk blockchoklad och raspat citronskal. OBS! Låt tårtan stå framme i ca 20-30 min innan den serveras...annars är den för hård för att skära.

 




Kycklinggryta med italiensk smak

Jättegod gryta som passar både till vardags och till fest. Receptet kommer från tidningen LagaLätt.

 

 

Det här behövs till 4 port.


ca 800g kycklingfilé
3 msk olja
salt, svartpeppar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar selleri (en bit tärnad rotselleri går bra det med)
2 tsk oregano
500g krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
400g stora vita bönor

 

Gör så här:


Skär kycklingen i grytbitar och bryn dem i hälften av oljan. Salta och peppra. Hacka lök och vitlök, skär morötterna i slantar och skiva sellerin. Fräs lök, vitlök, morötter och selleri i resten av oljan i en gryta. Tillsätt oregano, tomater och buljongtärningen. Lägg i kycklingen och koka under lock ca 25 min. Smaka av med salt och peppar. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i dem när 5 min återstår av koktiden. Grytan kan serveras med ris men även som ensamrätt.

 




Skräddkakor

Det här brödet brukade mamma göra när jag växte upp. Otroligt gott tycker jag. :-)

 

 

Det här behövs till 4 st.


12-13 dl rågsikt
1½ tsk salt
2 msk sirap
50g smör
1-2 msk anis eller fänkål
50g jäst
5 dl mjölk

 

Gör så här:


Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Blanda i salt, sirap och anis/fänkålen. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen. Låt jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Knåda degen och dela den i 4 delar. Forma varje del till en slät bulle. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta ut dem till runda kakor ca 2 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa övertäckta i 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.

 




Min egen chokladmoussetårta

Den här tårtan fick sambon som födelsedagstårta. Den var mycket uppskattad.

 

 

Det här behövs till ca 8-10 bitar:


1 tredelad tårtbotten
1-2 bananer
2 port. marsankräm
1 påse chokladmousse (gärna med crisp)
vit choklad

 

Gör så här:


Bred mosad banan på den understa bottnen och marsankräm på den andra. Bred chokladmoussen ovanpå tårtan och garnera med hackad vit choklad.

 




Svamprisotto

En av sambons favoriträtter. Blir underbart god med blandad skogssvamp eller bara kantareller. Men champinjoner eller ostronskivling går bra det med. Receptet har jag hittat i en kortserie som heter Recept för wok och panna, jag har dock modifierat receptet lite. Går utmärkt att frysa.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500g svamp (gärna egenplockad skogssvamp men champinjoner går lika bra)
340g tärnat bacon
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong
salt och peppar
100g riven ost
3 msk hackad färsk basilika

 

Gör så här:


Hacka lök och vitlök. Skär svampen i mindre bitar. Stek bacon, lök och vitlök ca 5 min och lägg över på en tallrik. Häll av överflödigt fett ur pannan. Fräs svampen i lite av baconfettet ca 5 min och lägg över på en tallrik. Fräs riset i pannan under omrörning några minuter. Häll över vinet och låt det koka in på svag värme tills nästan all vätska är absorberad. Tillsätt hälften av kycklingbuljongen och låt den koka upp. När nästan all vätska är absorberad tillsätts resterande buljong. Låt nästan all buljong absoberas och rör om lite då och då. Häll tillbaka bacon, lök och svamp i pannan och värm under omrörning tills risotton är krämig. Krydda och rör ner ost och basilika. Strö eventuellt över mer riven ost vid servering.

 




Kycklingsoppa

En traditionell engelsk huskur mot förkylning. Gott och värmande. Servera gärna nybakade scones till för riktig engelsk känsla.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 burk vita bönor, sköljda
2 kycklingfiléer, i bitar
1 gul lök, hackad
1 stjälk blekselleri, skivad
1 morot, skivad
8 körsbärstomater, delade i fjärdedelar
2 msk olja
1 liter hönsbuljong
salt, peppar, persilja

 

Gör så här:


Fräs kycklingen i oljan i en kastrull, salta och peppra. Lägg i grönsakerna och låt fräsa någon minut. Häll på buljongen och sjud i ca 7 min. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt. Strö över grovhackad persilja.

 




Apelsinsill

Härlig sill med "julsmak" tack vare kombinationen apelsin och nejlikor. Sillbitarna blir rosafärgade av rödlöken vilket är riktigt snyggt mot apelsinernas gula. Receptet kommer från coop.se.

 

 

Det här behövs till ca 8 port.


1 burk inläggningssill
1 rödlök
½ apelsin
10 kryddpepparkorn
10 kryddnejlikor
2 lagerblad

 

Lag:
1 dl vatten
½ dl pressad apelsinsaft
4 msk ättikssprit (12%)
1 dl socker
2 msk honung

 

Gör så här:


Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna. Skär sillfiléerna i bitar, skiva lök och apelsin och krossa kryddpepparkornen lätt. När lagen kallnat varvas sill, lök, apelsin och kryddor i en burk eller skål. Lagen slås över och burken/skålen täcks och ställs kallt i kylskåp minst ett dygn innan servering.

 




Lingonbröd

Ett bröd som funkar lika bra till frukost och som brytbröd till soppa. Är extra gott till vilträtter. Receptet är hämtat ur Stinas Bästa Bakrecept.

 

 

Det här behövs till 4 st.


50g jäst
5 dl vatten
25g smör eller margarin
1 tsk salt
1 dl lingonsylt
3 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

 

Gör så här:


Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vattnet och låt bli ljummet. Häll spadet över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, lingonsylt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt med elvisp. Låt jäsa under bakduk 30 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Forma bitarna till runda kakor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Sätt ungen på 200°C. Låt bröden jäsa övertäckta 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min, bröden ska låta ihåliga när du knackar dem i botten. Låt kallna på galler under bakduk.

 




Höstgryta

Jag har modifierat detta recept något, men orginalet är hämtat från coop.se. Härlig gryta med smak av höst. Gör en stor sats och frys in det som blir över.

 

 

Det här behövs till 4 port.


500g grytbitar av nöt
5 kryddpepparkorn
2 morötter, i slantar
2 gula lökar, i klyftor
2 palsternackor, i bitar
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 lagerblad
1 bit rotselleri, i bitar
2 dl rött vin
salt, peppar, hackad persilja

 

Gör så här:


Bryn köttet i en stekpanna. Strö över mjölet och häll på vatten och biljongtärning. Lägg i lagerblad och kryddpeppar och tillsätt vinet. Låt koka under lock 40-50 min tills köttet är mört. Tillsätt lök och rotsaker. Koka 10-15 min tills rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja. Servera som ensamrätt eller med kokt potatis.

 




Kött och grönsaker i sötsur sås

Underbara asiatiska smaker från recept.nu.

 

 

Det här behövs till 4 port.


400g strimlat fläskkött (nötkött eller kyckling går också bra)
2 msk soja
3 msk olja
1 hackad vitlöksklyfta
500g wokgrönsaker
2 dl woksås, t.ex. sweet and sour
salt och peppar

 

Gör så här:


Låt köttet marinera i sojan en stund. Hetta sen upp hälften av oljan i en wok och fräs köttet ca 2 min. Tillsätt grönsakerna och vitlöken och fräs ytterligare 5 min. Tillsätt woksåsen, hetta upp och smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.

 




Hallontårta

Underbar tårta som jag komponerade till min egen födelsedag. Ljuvligt god!

 

 

Det här behövs till ca 8-10 bitar:


1 tredelad tårtbotten
200g jordgubbar (frysta eller färska)
2 port. marsankräm
300g hallon (frysta eller färska)
2-3 dl grädde
1 gelatinblad
1 dl hallon- eller jordgubbssaft

 

Gör så här:


Mosa jordgubbarna och bred dem på den understa bottnen. Bred marsankräm på den andra. Vispa grädden och bred den på hela tårtan, forma en kant runt om på ovansidan (enkelt om man har en sprits). Lägg hallonen innanför gräddkanten så att de täcker ovansidan av tårtan. Värm försiktigt saften och smält gelatinbladet däri (blötlägg först gelatinet i 5 min). Låt saften svalna tills den börjar bli trögflytande. Ta en sked och fördela saften ovanpå hallonen som ett gelélock. Låt stå svalt minst en halvtimme så gelén hinner stelna ordentligt. Servera!

 




Guldgul fisksoppa

En underbart god och kryddig fisksoppa, här serverad med nybakade scones. Receptet kommer från Vår Kokbok (Coop).

 

 

Det här behövs till 4 port.


400g färsk eller fryst fiskfilé (t.ex. torsk, sej eller alaska pollock)
1 gul lök
3 medelstora morötter
2 potatisar
1 msk smör eller margarin
1-2 tsk curry
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
½-1 msk pressad citron
salt, vitpeppar
persilja

 

Gör så här:


Skär fisken i bitar/tärningar. Skala och hacka löken. Skala och grovriv morötter och potatis. Smält fettet i en gryta och fräs lök och curry. Tillsätt morötter, potatis, vatten och buljongtärningar. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min.
Lägg i fisken i grytan och sjud ytterligare 4-7 min, den längre tiden för fryst fisk. Smaka av med citron, salt och peppar. Strö persilja över och servera med bröd.

 




Kinesiskt kycklingris

Lättlagad och nyttig rätt som smakar ljuvligt.

 

 

Det här behövs till 4 port.


4 dl ris
1 tsk gurkmeja
2 msk olja
2 strimlade kycklingfiléer
2 skivade paprikor (röd + grön)
1 finhackad grön chili
1 strimlad morot
150g böngroddar
6 skivade salladslökar
2 msk ljus soja (japansk)
salt

 

Gör så här:


Koka ris och gurkmeja 20 min (eller så länge som riset ska koka enligt förpackningen). Woka kycklingen i oljan. Lägg i paprika, chili och morot och woka allt i 2-3 min. Lägg i det kokta riset i panna lite i taget och blanda allt. Lägg i groddar och salladslök och woka i 2 min. Blanda i sojan och servera.

 




Brötchen

Goda frukostbullar som passar utmärkt att frysa. Om man vill kan man byta ut ca en fjärdedel av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite mer fibrer i brödet. Receptet är hämtat ur receptsamlingen Stinas bästa bakrecept.

 

 

Det här behövs till 32 st.


50g jäst
1 liter ljummet vatten
2 msk olja
2 tsk salt
2 tsk strösocker
ca 24 dl vetemjöl

 

Gör så här:


Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt olja, salt och socker samt nästan allt vetemjöl, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt med elvisp. Låt jäsa under bakduk 30 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 30 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Sätt ungen på 250°C. Låt bullarna jäsa övertäckta 30 min. Skär med en vass kniv en skåra i varje bulle.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna på galler under bakduk.

 




Fläskfilé med tomat- och mozzarellatäcke

Härlig bjudrätt med få ingredienser och som faktiskt går rätt snabbt att göra. Lägg gärna lite extra pengar på riktig buffelmozzarella, det är väl värt det! Receptet är hämtat från coop.se.

 

 

Det här behövs till 4 port.


500g fläskfilé
1 msk olja
1 tsk salt
10 skivade eller halverade körsbärstomater
1 dl hackade basilikablad
1 hackad rödlök
125g mozzarella, skivad

 

Gör så här:


Putsa filén och skär den i 2-3 cm tjocka skivor. Bryn dem i fettet tills de fått en ljusbrun stekyta men fortfarande är rosa inuti. Lägg skivorna i en ungssäker form. Täck dem med tomater, basilika, lök och ostskivor. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min i 250°. Servera med kokt ris och lättkokta broccolibuketter.

 




Hallonslush

Läskande en varm sommardag, eller gott bara som dessert. Nyttigt är det i alla fall! Jag brukar använda blodgrape för den är inte lika besk som vanlig grape.

 

 

Det här behövs till 2 glas:


ca 200g frysta hallon
3 dl förskpressad grapefruktjuice (ca 2 frukter)
socker (efter tycke och smak, kan uteslutas)

 

Gör så här:


Kör de frysta hallonen tillsammans med den pressade juicen i en matberedare eller mixa med en stavmixer. Smaka ev. av med socker. Servera!

 




Spansk ris

Härligt lättlagad veggorätt. Vill man inte ha den vegetarisk kan man lägga i chorizo eller någon annan stark korv i skivor. Receptet kommer från receptsamlingen Lev Bättre.

 

 

Det här behövs till 4 port.


5 dl grönsaksbuljong
500g krossade tomater
300g vitt långkornigt ris
2 milda röda chilifrukter
1 knippe salladslök (2-6 st)
2 stora tomater
400g cannellinibönor på burk, sköljda och avrunna
salt, peppar

 

Gör så här:


Blanda grönsaksbuljong, krossade tomater och ris i en traktörpanna. Koka upp och låt sjuda under lock ca 20 min. Strimla chilifrukten, hacka tomaterna och skiva salladslökarna. Rör ner bönor, chili, salladslökar och tomater i riset. Ta bort pannan från värmen och låt stå i 5 min. Smaka av med salt och peppar och servera.

 




Broccoli- och tomatpasta

Smal, färggrann och smakrik. En underbar vegetarisk rätt som passar extra bra på sommaren. Receptet är taget från tidningen Vår Bästa Mat.

 

 

Det här behövs till 4 port.


4 stora, mogna tomater
1 stor schalottenlök eller liten rödlök
4 msk fint hackad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk god olja (gärna kallpressad rapsolja)
salt, peppar
4 portioner pasta (gärna tagliatelle)
1 stånd broccoli
1 bit mozzarella

 

Gör så här:


Hacka tomaterna, löken och basilikan. Lägg allt i en skål och pressa över vitlöken. Tillsätt olja, salt och peppar, rör om och låt stå minst 30 min.
Koka pastan och skär broccolin i små buketter. Låt broccolin koka med pastan de sista 2-3 minuterna. Häll av vattnet och blanda allt med tomatröran. Servera med rivna bitar av mozzarella på toppen.

 




Korvstroganoff

Eget recept som tenderar att variera lite beroende på hur jag vill att rätten ska smaka för tillfället. Här är dock en standardversion som får smaklökarna att vattnas. Se måtten som riktlinjer, jag är inte riktigt säker på hur mycket jag brukar använda...ni får smaka er fram till er favoritkombo. :-)

 

 

Det här behövs till 4-6 port.


800g falukorv
500g krossade tomater
2 gula lökar
1 stor grovriven morot
½-1 dl chilisås
1 msk tomatpuré
½-1 dl grädde eller creme fraiche
ev. lite sötsur chilisås och/eller sambal oelek
salt, svartpeppar, chilipulver

 

Gör så här:


Strimla falukorven och hacka löken. Fräs korven, lök och riven morot 1 minut i en gryta och tillsätt tomatkrosset, chilisås och tomatpuré. Koka upp och låt puttra några minuter. Tillsätt grädden, kryddorna och smaka av med sötsur chilisås och sambal om ni så vill. Klart! Servera med ris eller makaroner.

 




Rotmos med köttkorv

Rotmos är för mig något genuint svenskt, husmanskost när den är som bäst. Jag har sett många olika recept på rotmos men jag har fastnat för det här som är hämtat ur Vår Kokbok (Coop). Rotmoset går utmärkt att frysa ner.

 

 

Det här behövs till 4 port.


ca 1 kg kålrot
3 morötter
½ tsk salt/5 dl vatten
6 medelstora potatisar
1 buljongtärning (jag brukar ta köttbuljong)
salt, peppar
smör
1-2 kokta köttkorvar

 

Gör så här:


Skala och skär kålrot och morötter i bitar (ju större desto längre koktid). Lägg bitarna i en gryta. Mät upp och häll på vatten så att det täcker rotsakerna, tillsätt salt. Koka i 20-30 min.
Skala potatisarna och skär dem i bitar. Lägg dem i grytan och koka allt mjukt i 15-20 min, prova gärna med en sticka. Häll av spadet.
Mosa rotsakerna i en potatispress, smula i buljongtärningen och tillsätt en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Vispa snabbt ihop allt med elvisp.
Köttkorven värmer du bara skivad i vatten, låt inte koka upp utan bara börja sjuda. Servera och njut med en god senap.

 




Monitas chili con carne

Ett egenkomponerat recept på chili con carne med god smak av Mexiko tack vare rejäla mängder kryddor. Kan lätt varieras med olika sorters bönor. Går utmärkt att frysa.

 

 

Det här behövs till 4-6 port.


500g nötfärs
2 lökar
2 pressade vitlöksklyftor
ca 800g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 strimlad röd chilifrukt
1 hackad röd paprika
ca 2 dl majs
spiskummin, chilipulver, paprikapulver, tabasco, salt och svartpeppar (ganska mycket av varje...ca 1 tsk - 1 msk, testa vilken mängd just ni gillar)
1 burk naturella vita bönor (400g)
1 burk kidneybönor (400g)
ev. lite sambal oelek för styrka

 

Gör så här:


Hacka löken. Fräs köttfärs och lök i en gryta. Pressa i vitlöken och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningar, chilifrukt, paprika, majs, salt och kryddor. Låt puttra i 10-20 min. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt. Smaka ev. av med mer kryddor, salt och sambal om så behövs.

 




Biff teriyaki

Härlig wokrätt med asiatiska smaker. Receptet är från recept.nu.

 

 

Det här behövs till 4 port.


400g strimlat nötkött, t.ex. innanlår (även fläskfilé går bra)
1 gul lök
2 morötter
250g färsk broccoli
1 msk smör
½ tsk salt
¾ dl teriyakisås
2 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
2½ dl grädde

 

Gör så här:


Skala och skiva lök och morötter. Dela broccolin i små buketter och strimla de späda stjälkarna. Bryn köttet, lite i taget, i smör i en stor stekpanna eller wok, salta. Ta upp köttet och fräs grönsakerna några minuter. Lägg tillbaka köttet och häll på teriyakisås, soja, sambal oelek och grädde. Låt allt koka några minuter. Servera med jasminris.

 




Majssoppa

Otroligt gott och billigt! Bra att ta fram när kassan tryter, det mesta har du nog redan hemma. Receptet har jag hittat på recept.nu men jag har modifierat det något.

 

 

Det här behövs till 4-6 port.


2 paket bacon à 140g
1 stor potatis
1 stor gul lök
1 bit rotselleri
2 st små lagerblad
5 dl mjölk
8 dl frysta majskorn
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
2 stjälkar selleri
några skvättar tabasco
salt, peppar

 

Gör så här:


Hacka bacon och lök. Skala och skär rotsellerin i tärningar. Skala och skär potatisen i 1½ cm stora kuber.
Stek baconen knaprig och låt rinna av på en bit hushållspapper. Spara 2 msk fett och sautera potatis, lök, rotselleri och lagerblad på medelvärme i en gryta i ca 5 min.
Tillsätt mjölk, majs, vatten och buljongtärningen. Låt sjuda under lock på svag värme ca 15 min. Hacka selleristjälkarna och tillsätt dem, bacon och tabasco. Låt sjuda utan lock 5 min. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer tabasco. Servera!

 




Kyckling i krämig tomatsås

Mör kyckling i en härlig, mustig tomatsås med asiatiska smaker.

 

 

Det här behövs till 4 port.


500g kycklingbröst (halverade)
1½ msk tandooripasta (finns på burk)
1½ dl matlagningsyoghurt
1 gul lök (fint hackad)
3 msk smält smör
1 vitlöksklyfta (hackad)
1 burk krossade tomater (400g)
1 tsk chilipulver
1 tsk strösocker
salt, vitpeppar
1 dl vispgrädde
2 msk färsk koriander (hackad)

 

Gör så här:


Lägg kycklingen i en grund skål. Blanda tandooripastan med yoghurten och täck kycklingen med marinaden. Täck över med folie och ställ i kylen i minst tre timmar.
Bryn löken i 2 msk av smöret tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, chilipulver, tomater och socker. Sjud i 6 min och rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och ta bort kastrullen från värmen.
Sätt igång ugnen på 200°C (grill) och täck en långpanna med aluminiumfolie, pensla folien med lite smör. Grilla kycklingen 12-15 min eller tills den är färdig. Pensla då och då med resten av smöret.
Värm upp såsen och tillsätt grädde och koriander. Skär kycklingen i munsstora bitar och lägg dem i såsen. Värm upp några minuter och servera med ris.

 




Pizzasnurror

De här snurrorna är perfekta att ha i frysen och äta som lunch eller mellanmål, så enkelt att bara tina i micron och äta varma eller äta kalla. Fyllningen kan naturligtvis varieras i det oändliga, det är bara att börja experimentera!

 

 

Det här behövs till 16 st.


2 dl vatten
1 msk olja
25g jäst
½ tsk salt
5 dl vetemjöl (eller 4 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl)

 

Fyllning:
100g rökt skinka (strimlad)
2 dl riven ost
1 dl chilisås
1 tsk oregano

 

Gör så här:


Gör degen som vanligt och låt jäsa i 30 min. Knåda och kavla ut till en platta på 30 x 40 cm. Bred på chilisås och fördela skinka och ost över, krydda med oregano. Rulla ihop från långsidan och skär den i 16 bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta 30 min. Grädda mitt i ugnen på 225°C ca 8 min. Går utmärkt att frysa!

 




Monitas sellerisoppa

Den här soppan hittade jag på när jag fick en massa blekselleri över. Mustig, god, nyttig, snabb och smal. Hur mycket bättre kan det bli?

 

 

Det här behövs till 4-6 port.


1 stor morot
1 stor gul lök
½-1 knippe blekselleri
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
500g krossade tomater
5 dl vatten
1 burk stora vita bönor
1 lagerblad
salt, peppar
½ tsk vardera av torkad rosmarin och timjan
1 nypa socker
blad från sellerin

 

Gör så här:


Hacka lök och vitlök. Skär moroten i halvmånar och skiva sellerin. Lägg allt i en stor kastrull och häll på vatten och krossade tomater. Tillsätt buljongtärningen, lagerblad, rosmarin och timjan. Låt koka i ca 10 min. Skölj bönorna och tillsätt dem i soppan, låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker. Dekorera gärna soppan med blad från sellerin.

 




Apelsinkyckling

Kyckling och apelsin är en utmärkt kombo. Går bra att använda kycklingfilé eller -lår om man inte vill använda en hel kyckling, kom bara ihåg att anpassa tillagningstiden.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 hel kyckling
salt, peppar

 

Sås:
2 msk konc. apelsinjuice
1 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk crème fraiche (200g)

 

Gör så här:


Skölj kycklingen och klyv den längs bröst- och ryggben. Gnid in halvorna med lite salt och peppar. Lägg dem med skinnsidan upp i en trång ugnssäker form.
Blanda alla ingredienserna till såsen utom crème fraiche. Häll blandningen över kycklinghalvorna och stek i 200°C i ugn ca 45-50 min. Ös med skyn flera gånger under tillagningen.
Kontrollera att köttsaften är helt ofärgad. Ta ut kycklingen och håll den varm på en skärbräda under folie.
Sila stekskyn ner i en såskastrull och vispa ner crème fraiche. Låt såsen koka upp. Skär kyckligen i 4 delar och servera med potatis eller ris.

 




Monitas mumsiga hamburgare

Hemmagjorda hamburgare är bäst...testa själv!

 

 

Det här behövs till 4 burgare:


400g nötfärs
ca ½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
grillkrydda

 

Tillbehör:
1 skivad rödlök
1 skivad bifftomat
strimlad isbergsallad
ketchup, hamburgerdressing
4 grova hamburgerbröd

 

Gör så här:


Blanda nötfärs, salt och peppar väl. Forma till 4 relativt tunna burgare (bestäm själv vilken tjocklek du vill ha). Stek burgarna i smör och krydda med grillkrydda. Servera med tillbehören så kan var och en göra sin egen burgare. Tillbehören i listan är de som jag använder men ta vad du själv vill ha.

 




Syrlig citruskaka

Riktigt god kladdkaka. Om man vill kan man byta ut citronen mot någon annan citrusfrukt för att variera smaken lite. Receptet hittade jag i receptsamlingen "Stinas bästa bakrecept". Kakan går att frysa.

 

 

Det här behövs till 1 kaka (8-10 bitar):


200g smör
4 ägg
2½ dl strösocker
rivet skal av 1 citron
½ dl pressad citronsaft
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner citronskal och -saft i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Rör till sist ner smöret.
Smörj och bröa en bakform ca 24 cm i diameter och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Kakan ska vara lös i mitten när den tas ut ur ugnen, den stabiliserar sig något under tiden den svalnar. Tag den kalla kakan ur formen och garnera med siktat florsocker och lite rivet citronskal eller bär.

 




Paprikagryta

En klassiker i vår familj. Mitt recept skiljer sig säkert från orginalet för jag brukar inte mäta ingredienserna så noga, därav de ungefärliga måtten. Mängden grönsaker kan man variera, jag använder nog mer än vad receptet säger för jag gillar verkligen mycket grönsaker i den här grytan.

 

 

Det här behövs till 6-8 port.


800g falukorv
ca 300g fryst majs
ca 600g frysta ärter och morötter
2 paprikor (gärna i olika färger)
2 burkar krossade tomater
ca 2 dl vatten
ca 1-2 dl ketchup
ca 2 msk paprikapulver
vitpeppar
tabasco
cayennepeppar
ca 2 msk tomatpuré

 

Gör så här:


Skär korven i ca 2 cm stora tärningar. Lägg den i en stor gryta tillsammans med majs, ärter och morötter och paprika skuren i centimeterstora bitar. Häll på krossade tomater, vatten och tomatpuré. Låt allt koka upp och smaka av med vitpeppar, cayennepeppar, tabasco, paprikapulver och ketchup. Hur mycket ketchup som behövs beror på hur sött man vill ha det och hur mycket kryddor som behövs beror på hur stark man vill ha maten. Servera med ris.

 




Laxburgare

Härligt sätt att äta fisk på, barnvänligt också kan jag tänka mig. Receptet hittade jag på Norskfisk.se men jag har modifierat det något.



Det här behövs till 4 st burgare:

400 g lax, ben- och skinnfri
1 ägg
2 msk ströbröd
2 msk hackad persilja
2 msk citronjuice
salt, peppar

Chilimajonnäs:
3/4 dl majonnäs
2 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
salt, peppar

Tillbehör:
hamburgerbröd
tomat
lök
sallad

Gör så här:

Mixa fisken till en jämn färs. Tillsätt ägg, ströbröd, citronjuice, hackad persilja, salt och peppar. Blanda ordentligt. Täck skålen med folie och låt vila 20 min i kylen.
Forma färsen till 4 burgare. Stek i olja ca 2-3 min per sida.
Blanda ihop ingredienserna till chilimajonnäsen. Servera burgarna med majonnäsen, bröd, tomat, lök och sallad.




Allt på sitt eget sätt :-)

Selina kollar igenom posten...på sitt eget sätt... :-D




Kinkig tjej...

Lilla bebisen har svårt att somna på kvällarna nuförtiden, hon bara gråter...men men, det kan ju inte vara enkelt alla gånger, hittills har hon ju varit ett exemplariskt barn.

Solsken och härligt varmt vårväder har det varit idag. Jag och Selina gick ner på Coop och handlade, stackarn höll på att dö av hunger när vi kom hem...och jag med för den delen. :-)

Imorgon ska jag städa och plantera lite frön, en promenad ska väl hinnas med oxå kan jag tro. Men nu ska jag sova.

Godnatt på er allihopa!



Marinad till fläskkött och kyckling

Räcker till ca 500g kött.

 

Det här behöver du:


2 msk honung
2 msk soja
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
saft + skal av 1 citron
4 tsk riven färsk ingefära

 

Gör så här:


Blanda alla ingredienserna och använd till att marinera kött. Marinera i minst 1 timme, gärna över natten i kylskåp.

 




Tomatsallad

Ljuvlig tomatsallad som i alla fall jag kan äta hur mycket som helst av.

 

 

Det här behövs till 4 port.


2 tomater
1 liten gul eller röd lök
1 påse Knorr Italiensk dressingmix
3 msk olja + 3 msk vatten

 

Gör så här:


Halvera tomaterna och skiva dem. Hacka löken fint. Blanda dressingmixen med olja och vatten. Blanda allt i en skål och låt stå minst 1 timme i kylskåp innan servering.

 




Hallonmousse

Härlig bjuddessert som ser proffsig ut. Receptet kommer från coop.se och har modifierats något av mig. Variera gärna receptet med jordgubbar och jordgubbssaft, eller varför inte svartvinbärssaft till gelélocket.

 

 

Det här behövs till 6 port.


4 gelatinblad
1 dl strösocker
¾ dl vatten
3 dl vispgrädde
3 dl hallonpuré (400g tinade hallon)

 

Gelélock:
2 dl outspädd hallonsaft (är saften mycket stark kan man späda med vatten, men mängden ska vara 2 dl ändå)
2 gelatinblad

 

Gör så här:


Blötlägg alla gelatinbladen (6 st). Koka sockerlagen (vatten + strösocker) några minuter. Smält 4 gelatinblad i lagen och låt svalna. Vispa grädden och passera hallonen genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Blanda samman sockerlag, grädde och puré försiktigt. Häll upp i glas (6 st) och låt stelna i kylskåp ca en timme.
Häll saften i en kastrull och smält försiktigt 2 gelatinblad i saften. Låt svalna (OBS! Viktigt att låta saften svalna helt så inte moussen smälter när man häller saften över). Häll saften över moussen i glasen och låt stelna i kylskåp i ca en timme. Dekorera med färska hallon (eller andra bär eller frukt) och citronmeliss vid servering.

 




Karrékotletter i tomat

Allt i en gryta, kan det bli enklare än så? Receptet är hämtat från ett reklamblad från Konsum men jag har modifierat det lite.

 

 

Det här behövs till 4 port.


4 stora karrékotletter (fläskkotletter funkar också)
1 hackad gul lök
200g färska champinjoner
1-2 dl majskorn
400g krossade tomater
2 dl ris
1 dl vatten
chilipeppar, salt, peppar, färsk persilja

 

Gör så här:


Krydda köttet och bryn det i en gryta. Tag upp köttet och lägg det åt sidan. Bryn lök, majs och svamp i ca 4 min i samma gryta. Tillsätt tomater, ris och vatten och blanda allt. Lägg kotletterna ovanpå och låt allt koka under lock på svag värme i 20 min. Strö över persilja och servera direkt från grytan.

 




Svampsoppa

Riktigt god svampsoppa som kan lagas med i stort sett vilken svamp som helst (på bilden har jag använt trattkantareller).

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 liter färsk blandsvamp (ca 200g förvälld)
1 gul lök
2 msk margarin
1 liter vatten
2 buljongtärningar
2 msk idealmjöl
1 dl grädde
2 msk sherry
salt, peppar
ev. en skvätt soja

 

Gör så här:


Skär svampen i bitar och förväll. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i en gryta. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka under lock på svag värme ca 10 min. Rör ut mjölet med grädden och häll det i soppan. Låt koka 5 min. Smaka av med salt och peppar, sherry och ev. soja.

 




Gulaschsoppa

Mustig och god vardagssoppa. Servera gärna ett gott bröd till.

 

 

Det här behövs till 4 port.


3 gula lökar
4 medelstora potatisar
2 msk smör eller olja
2 tsk paprikapulver
200g köttfärs
4 msk tomatpuré
1 liter köttbuljong
1 paket frysta ärter med majs och paprika
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
(ketchup)

 

Gör så här:


Skala och grovhacka löken. Skala potatisarna och skär dem i tärningar. Fräs löken i smör eller olja i en gryta, pudra över paprikapulvret och rör om. Lägg i potatisen och låt det hela fräsa ca 10 min under lock på svag värme. Rör om ett par gånger under tiden.
Lägg sedan i köttfärsen och peta sönder den så att den blir smulig. Höj värmen lite så att färsen får färg. Rör ner tomatpurén och häll på buljongen. Tillsätt de frysta grönsakerna och koka soppan under lock 10-15 min till. Smaka av soppan med vitlök, salt och vitpeppar (eventuellt också lite ketchup).

 




Skagenröra

Så ljuvligt gott att man bara vill ha mer och mer och mer... Var receptet ursprungligen kommer ifrån vet jag inte, men min pappa var den som introducerade det i familjen.

 

 

Det här behövs till 6 (10) port.


1 kg oskalade räkor
1 rödlök
200g lätt creme fraiche
200g majonnäs (inte lätt majonnäs för då blir det inte gott)
dill efter behag (ca 2-4 msk)
salt och peppar
tabasco

 

Gör så här:


Skala och grovhacka räkorna. Finhacka löken. Blanda räkor, lök, creme fraiche, majonnäs och dill i en skål. Salta och peppra och tillsätt tabascon. Smaka av och låt stå minst en timme i kylskåp. Kan med fördel göras redan på morgonen om den ska ätas på kvällen.
Servera med bakpotatis. Som huvudrätt räcker det till 6 personer. Som förrätt på t.ex. en skagentoast räcker det till 10 personer.

 




Goda limpor

Härlig smak på dom här limporna. Enkelt bröd att baka eftersom det inte är en massa småbullar som ska formas utan bara 4 limpor.

 

 

Det här behövs till 4 st.


50g jäst för söta degar
1 liter ljummet vatten
50g rumsvarmt margarin
3 tsk salt
4 msk mörk sirap
1,5 kg Kungsörnen lantbrödsmjöl 4 sädesslag

 

Gör så här:


Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt övriga ingredienser, men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt ca 4 min med elvisp. Låt jäsa under bakduk 30-40 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Forma delarna till 4 limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skåra dem med en vass kniv och pensla ev. lite smält smör mellan dem så de inte fastnar tillsammans under jäsningen. Låt jäsa övertäckta 30-40 min. Sätt ungen på 200°C.
Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt svalna på galler under bakduk.

 




Italiensk soppa

Härligt mustig tomatsoppa. En av mina favoriter i all sin enkelhet. Billig och lättlagad vardagsmat. Receptet är taget från Buffé (ICA) men jag har modifierat det lite. Går bra att frysa.

 

 

Det här behövs till 4 port.


2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk oregano
salt, peppar
1 dl grädde
1 msk tomatpuré
½-1 msk socker

 

Gör så här:


Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem i olja i en gryta. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och kryddor. Låt koka i 30 min och tillsätt grädden mot slutet. Servera med varma mackor.

 




Exotisk fiskgryta

Härlig fiskgryta med smak av apelsin och ingefära. Känner du dig lite skeptisk till fisk så är det här en perfekt rätt att testa. En kompis som inte gillar fisk utstötte häpet när han smakade på grytan: "Men det här smakar ju inte fisk!".

 

 

Det här behövs till 4 port.


ca 400g fiskfilé (t.ex. torsk, sej eller alaska pollock)
1 stor gul lök
2 paprikor i olika färg
2 dl crème fraiche
4-5 msk koncentrerad apelsinjuice
1-1½ tsk mald ingefära
1 fiskbuljongtärning
salt
2 dl mjölk
200g minimajs (eller vanliga majskorn)

 

Gör så här:


Skär fisken i bitar. Hacka löken och paprikan och dela minimajsen i mindre bitar. Vispa ihop crème fraiche, juice, ingefära, buljongtärning, salt och mjölk i en gryta och låt det koka upp. Lägg i alla grönsakerna och låt koka upp. Lägg sedan i fisken och låt grytan sjuda under lock ca 5 min. Servera med ris.

 




Ungersk potatisgryta

Härlig gryta med smak av Ungern. Självklart kan man utesluta korven och använda grönsaksbuljong istället för köttbuljong för en helt vegetarisk rätt. Man kan även byta ut falukorven mot någon annan korv för att få lite variation...det är säkert gott med någon kryddstark korv. Receptet är taget från coop.se men jag har modifierat det något.

 

 

Det här behövs till 6 port.


4 gula lökar
1 kg potatis
2 gröna paprikor
2 msk margarin
1 msk paprikapulver
2½ dl vatten
400g krossade tomater
1 köttbuljongtärning
½ tsk salt
svartpeppar
400g falukorv

 

Gör så här:


Skala och hacka löken. Skala potatis och skär dem i halvmånar ca ½ cm breda. Skär paprikorna i bitar. Fräs löken mjuk och tillsätt paprikapulvret och ½ dl av vattnet. Rör om och låt vattnet koka in. Lägg i potatis- och paprikabitarna, tomaterna, resten av vattnet och smulad buljongtärning. Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg i korven skuren i bitar och låt allt bli varmt. Servera eventuellt med bröd och ost.

 




Kotlett Aha

En rätt som jag är uppvuxen med, passar både mitt i veckan och som helgmiddag.

 

 

Det här behövs till 4-6 port.


6 fläskkotletter
smör
salt, vitpeppar, svartpeppar, franska örter
1 stor burk hela champinjoner
15 st syltlökar
½-1 dl vatten
2 stora gula lökar
några droppar soja
2 msk senap
2 msk honung
2 dl grädde

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 275°C. Stek kotletterna, salta och krydda dem. Lyft ur dem när de är genomstekta och lägg dem åt sidan. Tillsätt svamp utan spad, syltlökar och vatten i panna och rör om. Skala och skär lökarna i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och droppa över sojan. Sätt in dem i ugnen och bryn lätt. Ta ut formen och lägg i svamp, syltlök och sky. Tillsätt grädden och blanda om lätt. Lägg kotletterna ovanpå röran och bred en blandning av senap och honung på dem. Sätt in formen i ugnen i 10-15 min, eller tills rätten fått fin färg. Servera med kokt potatis.

 




Kålsallad

En underbar sallad som är jättelätt att göra. Om du vill kan du blanda i 2-3 grovrivna morötter, det gör faktiskt salladen ännu godare!

 

 

Det här behövs till 4-6 port.


ca ½ vitkålshuvud (1 helt om kålen är väldigt liten)
3 förpackningar Knorr Italiensk Dressing Mix
9 msk vatten
9 msk olja

 

Gör så här:


Skiva vitkålen fint, helst i matberedare. Blanda dressingmixen med vatten och olja och blanda ner den i vitkålen. Blanda salladen ordentligt och ställ i kylen några timmar, helst över 2 timmar, gärna över natten.

 




Morotsbröd

Ett nyttigt bröd med mycket fibrer och härlig orange färg från morötterna. Receptet kommer från receptsamlingen Stinas bästa bakrecept.

 

 

Det här behövs till 2 bröd:


6 morötter (ca 400g)
1 pkt jäst (50g)
6 dl ljummet vatten
4 msk olja
1 msk salt
1 msk honung (gärna flytande)
4 dl fiberhavregryn
4 dl grovt rågmjöl
10-12 dl vetemjöl

 

Gör så här:


Skala och riv morötterna fint. Smula jästen i en bunke och slå över vattnet, rör till jästen löst sig. Tillsätt morötterna, olja, salt, honung, fiberhavregryn, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig med elvisp. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt ungen på 200°C. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av vetemjölet. Forma degen till två släta runda bröd och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skär skåror i bröden med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt ca 20 min. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min. Låt kallna på galler under bakduk. Brödet går utmärkt att frysa.

 




Vild kyckling

Ett familjerecept som jag bara älskar! Smakerna är gudomliga, ett av de bästa sätten att tillreda kyckling på enligt mig.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 hel kyckling
1 gul lök
1 syrligt äpple
torkade enbär
salt, svartpeppar
smör
soja

Sås:
sky
2 dl grädde
salt, svartpeppar
enbär
svartvinbärsgelé
soja

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 200°C. Krossa ca 15 enbär. Krydda fågeln in- och utvändigt med enbär, salt och svartpeppar. Fyll fågeln med lök- och äppelklyftor. Smält ett par stora matskedar smör och blanda i några skvättar soja. Pensla på smörblandningen så att den täcker hela fågeln. Stek kycklingen i ugnen 1½ timme med bröstsidan upp.
Ta tillvara all sky, blanda med grädden. Krydda såsen med salt, svartpeppar och 5-6 krossade enbär. Sätt till ett par skvättar soja och ca en matsked svartvinbärsgelé. Låt såsen sjuda på svag värme ett par minuter under omrörning. Red eventuellt av såsen om den är för lös. Dela kycklingen i 4 delar och servera med ris.

 




Het köttfärssoppa

Den här soppan är underbart lätt och snabb att göra. Variera styrkan genom att välja rätt salsa (mild, medium eller hot). Receptet är från ICA, antagligen nåt reklamblad, kommer inte riktigt ihåg. Går utmärkt att frysa ner eventuella rester.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 gul lök
1-2 morötter
1 msk smör eller margarin
400g köttfärs
1 liter köttbuljong
2 dl salsa från burk (t.ex. tacosås, jag brukar ta medium)
1 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här:


Skala och finhacka löken och skala och riv morötterna. Fräs köttfärs, lök och morötter i smöret i en gryta tills köttfärsen fått lite färg och blivit smulig. Tillsätt köttbuljongen och salsan. Låt koka i ca 5 min och smaka av med salt och peppar. Servera med bröd, t.ex. varma mackor med skinka och ost och lite oregano på toppen.

 




Fudgesnittar

Underbart goda och lite sega kakor, variera gärna fyllningen med olika fyllda chokladsorter. Receptet har jag tagit från receptsamlingen "Stinas bästa bakrecept". Snittarna går utmärkt att frysa.

 

 

Det här behövs till ca 60 st.


100g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
100g kolafylld choklad (ex. Plopp)

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 175°. Rör matfett och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt sirap och vaniljsocker. Blanda sedan i kakao, vetemjöl och bakpulver och rör degen till en smuldeg. Arbeta smuldegen med händerna till en deg. Grovhacka chokladen och knåda in den i degen. Forma degen till fyra fingertjocka längder och lägg dem på en bakpapperklädd plåt. Platta till längderna med en gaffel.
Grädda längderna mitt i ugnen ca 10 min. Skär längderna på snedden till 60 snittar medan de fortfarande är varma. Låt sedan kallna på plåten. Mums!

 




Spenatsoppa

En klassiker helt enkelt. Billigt och lätt att göra. Receptet kommer från baksidan av spenatförpackningen (Findus).

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 msk smör
2,5 msk mjöl
1 liter grönsaksbuljong
1 pkt fryst hackad spenat (ca 375-450g)
gräslök
1,5 dl grädde
salt, vitpeppar, muskot

 

Gör så här:

 

Fräs matfettet och mjölet, späd med buljongen. Tillsätt spenaten och låt den smälta. Krydda och tillsätt grädden. Lägg eventuellt ner varmkorv i bitar eller ägghalvor i soppan för att göra den matigare.

 




Kokt kyckling med citronsås

Jag bara älskar den här kycklingen! Kul att den är kokt och inte stekt och såsen är härligt fräsch av citron. Ett tips är att spara spadet från koket och använda som buljong i soppa.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 hel kyckling (ca 1-1,2 kg)
vatten
2 tsk salt/liter vatten
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
persiljekvistar
10 vitpepparkorn

 

Citronsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong (från kycklingkoket)
1 tsk rivet citronskal
pressad citronsaft
salt, peppar
1 dl grädde

 

Gör så här:


Skölj kycklingen och lägg ner den i en gryta. Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen. Tillsätt salt. Låt det koka upp och skumma av väl. Skala moroten och skär den i skivor. Skala och klyfta löken. Lägg ner morot, lök, lagerblad, pepparkorn och persiljekvistar i grytan. Låt allt koka under lock på svag värme ca 40-50 min.
Ta upp kycklingen och sila buljongen (spara buljongen, släng den för guds skull inte!). Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjöl och späd med buljongen. Låt såsen koka 3-5 min. Rör ner rivet citronskal och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Dela kycklingen i 4 bitar och servera med såsen och ris.

 




Sötsur falukorv

Enkel och snabb vardagsmat när den är som bäst. Istället för frysta wokgrönsaker kan du ju självklart göra egna.

 

 

Det här behövs till 4 port.


400g falukorv
olja
500g frysta wokgrönsaker
ca 10 körsbärstomater (halverade)
1½-2 dl sötsur chilisås

 

Gör så här:


Strimla falukorven och halvera tomaterna. Fräs korven i oljan i en wokpanna några minuter, ta ur pannan. Fräs grönsakerna i 5-7 minuter, blanda ner korv och tomater samt chilisås. Låt allt bli varmt. Servera med ris eller nudlar.

 




Lasagne

Det här receptet på lasagne har jag hämtat ur Vår Kokbok (Coop) och det smakar ljuvligt! Sambons favvomat nummer ett. Variera gärna med att tillsätta rivna morötter och skivad svamp i köttfärssåsen. Funkar bra att frysa.

 

 

Det här behövs till 4-5 port.


lasagneplattor
500g nötfärs
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
500g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 tsk basilika, oregano eller timjan
salt, peppar
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör
3 dl (ca 100g) riven ost
salt, peppar

 

Gör så här:


Hacka löken. Fräs köttfärs och lök i en panna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningar, kryddor och vitlök. Låt puttra i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka i 3-5 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner 2 dl av osten. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut hälften av ostsåsen på ett djupt ugnsäkert fat (ca 20x30 cm). Varva plattorna i 3 lager med köttfärs emellan (2 lager). Bred ut resten av ostsåsen på det översta lagret av plattor. Strö på resten av osten och gratinera mitt i ugnen på 225° i 15-20 min.

 




Het tomatpasta med räkor

Fräsch och lättlagad rätt. Receptet kommer från guldkorn.com.

 

 

Det här behövs till 4 port.


4 port. bandspaghetti
2 tomater
2 dl Mini Fraiche Tomat-Chili
400g skalade räkor
färsk basilika
salt och peppar

 

Gör så här:


Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna tomaterna fint. Hetta upp Mini Fraiche och räkor snabbt. Häll av vattnet från pastan och vänd ner den med räkorna. Smaka av med salt och peppar och strö strimlad basilika över.

 




Recepten

Jag har äntligen kommit på hur jag på smidigaste sättet ska få mina recept överförda till bloggen...jag skapar en ny blogg där jag samlar alla recept. Så till höger i menyn finns nu en länk till min receptblogg. Jag har bara lagt in ett recept ännu men det kommer fler. Alla recepten från hemsidan ska dit plus en massa nya så titta in med jämna mellanrum. :-)



Pastasås med skinka

Jag hade en bit skinka över som jag inte visste vad jag skulle göra med. Då uppfann jag den här pastasåsen...den är underbart god!

 

 

Det här behövs till 2-3 port.

 

1 bit rökt skinka (ca 200g)
1 röd paprika
1 gul lök
4 soltorkade tomater i olja
2 dl vatten
1 dl grädde
½ tsk soja
1½ msk idealmjöl + 4 tsk olja från tomaterna
salt, peppar, basilika

 

Gör så här:

 

Hacka lök och paprika och skär skinkan i små tärningar. Hacka tomaterna smått. Blanda allt i en panna med vattnet och grädden. Krydda med salt, peppar och basilika. Låt koka upp. Red av med idealmjölet blandat med oljan och låt puttra i 5 min. Servera med spaghetti eller annan pasta.

 




Har glömt...

Kom just på att jag har glömt att dela med mig av en stor nyhet. Selina har fått sin första tand! Den tittade fram i lördags. Höger framtand nere, den vänstra verkar vara på gång den med, får se när den vill visa sig. :-)



Lite allt möjligt

Vi har bytt färg i badrummet, från blått till grönt. Nya handdukar, gardiner och duschdraperi har det blivit, samt en ny tvättkorg. Visst blev det bra?

Före:

Efter:


I helgen var mamma och Vesa här, brorsan kom även över på middag. Lammstek med potatisgratäng och rödvinssky och blåbärspaj till efterrätt. Mycket skratt och intressanta diskussioner, ett härligt sätt att fira påsk på. :-)

Dom här fina tulpanerna fick vi av mamma och Vesa.


Selina passade på att umgås med sin mormor och morbror. Brorsans skäggflätor var mycket intressanta. ;-)


En liten bonus, Selina skrattar och skakar på huvudet. OBS! Som vanligt ganska dålig ljudkvalitet, vrid upp volymen lite.




Sjuk?

Vaknade imorse med yrsel och illamående, hela rummet bara snurrade även fast jag låg alldeles still. Sjukt jobbigt...och det har fortfarande inte gått över. *suck*