Vinstekt kalkon
Det här receptet improviserade jag fram när jag hade två kycklinglår som blivit över. Härligt gott och krämigt blev det.
Det här behövs till ca 6 port.
ca 1 kg kalkonbröst
salt, peppar
2 dl rödvin
2 dl vatten
2½ msk mörk oxfond
2 lagerblad
Sås:
Silat spad från kalkonen
ca 2 dl grädde
3-4 msk mjöl
svartvinbärsgelé
ev. mer fond
Gör så här:
Salta och peppra kalkonbröstet runt om. Bryn i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta och stick in en termometer. Häll över vin, vatten, fond och lägg i lagerbladen. Låt koka tills innertemperaturen är 70°. Vänd steken några gånger under tiden.
Sila spadet från steken och häll det i en panna. Blanda grädde och mjöl och red av såsen. Låt koka några minuter och smaka av med svartvinbärsgelé och ev. mer fond.
Skiva kalkonen tunt, servera med sås, svartvinbärsgelé och klyftpotatis.