Kokt kyckling med citronsås

Jag bara älskar den här kycklingen! Kul att den är kokt och inte stekt och såsen är härligt fräsch av citron. Ett tips är att spara spadet från koket och använda som buljong i soppa.

 

 

Det här behövs till 4 port.


1 hel kyckling (ca 1-1,2 kg)
vatten
2 tsk salt/liter vatten
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
persiljekvistar
10 vitpepparkorn

 

Citronsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong (från kycklingkoket)
1 tsk rivet citronskal
pressad citronsaft
salt, peppar
1 dl grädde

 

Gör så här:


Skölj kycklingen och lägg ner den i en gryta. Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen. Tillsätt salt. Låt det koka upp och skumma av väl. Skala moroten och skär den i skivor. Skala och klyfta löken. Lägg ner morot, lök, lagerblad, pepparkorn och persiljekvistar i grytan. Låt allt koka under lock på svag värme ca 40-50 min.
Ta upp kycklingen och sila buljongen (spara buljongen, släng den för guds skull inte!). Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjöl och späd med buljongen. Låt såsen koka 3-5 min. Rör ner rivet citronskal och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Dela kycklingen i 4 bitar och servera med såsen och ris.

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback