"Elantris" av Brandon Sanderson

En gång var Elantris gudarnas stad, en magisk plats. Själva stenarna glödde av ett inre ljus och staden stoltserade med underverk som aldrig senare skådats. Om natten lyste Elantris med ett silverne sken synligt på mils avstånd. Invånarna hade silvervitt hår, metallisk hy och lyste nästan ikapp med sin stad. Sägnen påstår att de var odödliga, nära nog gudar.
Vem som helst kunde bli en av dem med hjälp av shaod, "förvandlingen". Den drabbade blint, oftast om natten, och omvandlade lika villigt tiggare som herremän. Den lyckligt förvandlade kunde ge upp sitt eget liv och flytta till Elantris.
Men den eviga lyckan tog slut för tio år sedan. Elantris invånare förvandlades till maktlösa, plågade själar som varken kan leva eller dö. Prins Raoden av Arelon, som fångats i den hemsökta staden, tänker inte låta sig besegras av förbannelsen. Medan han söker förstå vad som hände den eviga staden kämpar hans unga änka för att skydda parets kungarike undan fiender.

Det är ovanligt att läsa en fantasybok som bara är EN bok, oftast handlar det om tre böcker eller fler. En fördel är att man vet att man kommer få veta hur det slutar när man läst klart boken, en nackdel är att efter man läst färdigt vill man ha mer! Den här boken innehåller allt som jag älskar med fantasy: magi, kärlek och politik. Letar man efter en episk kamp mot det onda kommer man dock att bli besviken. Det här är inte en apokalyptisk bok, jag skulle nog mest beskriva den som ett pussel, eller en gåta.

Den får i alla fall 5 av 5 av mig, jag älskar den här boken!

Bok: Elantris
Författare: Brandon Sanderson
Utgivningsår: 2006
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback