Skräddkakor
Det här brödet brukade mamma göra när jag växte upp. Otroligt gott tycker jag. :-)
Det här behövs till 4 st.
12-13 dl rågsikt
1½ tsk salt
2 msk sirap
50g smör
1-2 msk anis eller fänkål
50g jäst
5 dl mjölk
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Blanda i salt, sirap och anis/fänkålen. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen. Låt jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Knåda degen och dela den i 4 delar. Forma varje del till en slät bulle. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta ut dem till runda kakor ca 2 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa övertäckta i 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.
Kommentarer
Trackback