Lingonbröd
Ett bröd som funkar lika bra till frukost och som brytbröd till soppa. Är extra gott till vilträtter. Receptet är hämtat ur Stinas Bästa Bakrecept.
Det här behövs till 4 st.
50g jäst
5 dl vatten
25g smör eller margarin
1 tsk salt
1 dl lingonsylt
3 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vattnet och låt bli ljummet. Häll spadet över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, lingonsylt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt med elvisp. Låt jäsa under bakduk 30 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Forma bitarna till runda kakor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Sätt ungen på 200°C. Låt bröden jäsa övertäckta 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min, bröden ska låta ihåliga när du knackar dem i botten. Låt kallna på galler under bakduk.