Havets frukter i smakrik tomatsås
Detta är en utmärkt bjudrätt, variera gärna med andra skaldjur och fisksorter. Receptet kommer från receptsamlingen Asiens goda kök.
Det här behövs till 4 port.
5 dl fiskbuljong
1 msk tomatpuré
2 msk söt chilisås
1 msk ingefära, fint riven
2 msk soja
1 tsk strösocker
3 tsk majsena
1 msk olja
1 morot, skalad och tärnad
1 grön paprika, fint tärnad
1 gul lök, hackad
2 pressade vitlöksklyftor
250g skalade räkor
150g små pilgrimsmusslor (eller lax i 2 cm tärningar)
ca 120g bläckfiskringar
100g fast vit fisk t.ex. torsk i 2 cm tärningar
1 dl bambuskott, hackade
salt och peppar
Gör så här:
Blanda buljong, tomatpuré, söt chilisås, ingefära, soja, socker och majsena i en tillbringare eller skål. Rör om tills allt är blandat och majsenan upplöst. Hetta upp oljan i en wok till medelvärme. Woka morot, paprika, lök och vitlök ca 2 min. Lägg i räkor, musslor, bläckfisk och fisk i woken och fräs under omrörning i 1 min. Häll såsen i woken och tillsätt bambuskotten. Koka upp och låt sjuda 3 min under omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.