Hemgjord chokladglass med hallonsås

Gudomligt god glass med härligt syrlig hallonsås...mums!
 
 
Chokladglass ca 1 liter
 
4 dl vispgrädde
4 dl standardmjölk
2 - 2½ dl strösocker
100 g mörk choklad (70%)
1 vaniljstång
4 äggulor
 
Hallonsås

250 g frysta hallon
ca 2 msk strösocker
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda grädde, mjölk och vaniljfrön + stång i en kastrull. Koka upp och ta sedan kastrullen från värmen. Fiska upp stången och lägg i chokladen bruten i småbitar. Rör tills chokladen smält. Rör ihop äggulor och socker i en bunke och häll den varma chokladmjölken över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kasrullen och värm sakta under konstant omrörning tills glassmeten börjar tjockna, ta då bort kastrullen från värmen (OBS! smeten får INTE bli så varm att den börjar koka för då koagulerar äggen och den skär sig). Om tid finns, låt smeten stå några timmar eller över natten i kylskåp och svälla. Kör smeten i glassmaskin ca 40-50 min till veven stannar. Låt sen glassen stå i frysen några timmar innan den avnjutes.
 
Tina hallonen och passera dem genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Koka upp hallonpurén och tillsätt sockret, rör till sockret löst sig (jag gillar såsen rätt syrlig eftersom glassen är ganska söt, vill man ha sötare sås är det bara att tillsätta mer socker). Låt svalna.
 
 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback