Morotsbröd

Ett nyttigt bröd med mycket fibrer och härlig orange färg från morötterna. Receptet kommer från receptsamlingen Stinas bästa bakrecept.

 

 

Det här behövs till 2 bröd:


6 morötter (ca 400g)
1 pkt jäst (50g)
6 dl ljummet vatten
4 msk olja
1 msk salt
1 msk honung (gärna flytande)
4 dl fiberhavregryn
4 dl grovt rågmjöl
10-12 dl vetemjöl

 

Gör så här:


Skala och riv morötterna fint. Smula jästen i en bunke och slå över vattnet, rör till jästen löst sig. Tillsätt morötterna, olja, salt, honung, fiberhavregryn, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig med elvisp. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt ungen på 200°C. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av vetemjölet. Forma degen till två släta runda bröd och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skär skåror i bröden med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt ca 20 min. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min. Låt kallna på galler under bakduk. Brödet går utmärkt att frysa.

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback